27 ste editie PAO-intensief cursussen op Curaçao

WILLEMSTAD - De juridische faculteit van de University of Curaçao (UoC) en het Centrum voor Postdoctoraal Onderwijs van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren van 9 tot en met 13 maart aanstaande de zeventwintigste editie van de PAO-intensief cursussen.

Een uitgelezen kans voor advocaten, (kandidaat)notarissen, leden van de rechterlijke macht, bedrijfs- en overheidsjuristen om zich op hoog niveau bij te laten spijkeren en kennis te maken met de nieuwste trends binnen verschillende rechtsgebieden.

De PAO-intensief cursussen zijn uniek op het eiland. Topdocenten uit Nederland en Curaçao worden verzameld om lokale juridische professionals bij te praten over relevante en recente issues op het gebied van vermogensrecht en ondernemingsrecht. Dit jaar staat tevens een masterclass Privacy op het programma. Daarbij is er bovendien veel aandacht voor zowel de Nederlandse als de Nederlands- Caribische praktijk. De hoofddocenten dit jaar zijn prof. mr. Bas Kortmann, prof. mr. Frank Kunneman, prof. mr. Gerard van Solinge en mr. Friederike van der Jagt-Vink. 
 
Tijdens de cursus vermogensrecht behandelen de docenten – aan de hand van de meest recente jurisprudentie – een aantal voor de praktijk zeer relevante onderwerpen uit het goederen- en verbintenissenrecht. Daarbij kan worden gedacht aan het leerstuk koop onroerende zaken, rechtsdwaling, vorderingen van de schuldeiser bij wanprestatie, klachtplicht en rechtsverwerking, samenhangende overeenkomsten en actualiteiten met betrekking tot pand, insolventie, algemene voorwaarden. Belangrijke thema’s bij de cursus ondernemingsrecht zijn, naast actuele wetgeving en jurisprudentie in Nederland en het Caribisch gebied, internationaalprivaatrechtelijke aspecten van het rechtspersonenrecht en de privacy-aspecten bij identificatie van uiteindelijk belanghebbenden (zoals grote aandeelhouders) in het openbare UBO-register. In de masterclass Privacy komen onder meer aan de orde het privacyrecht binnen het koninkrijk, de AVG en de UAVG, de Wbp BES, de landsverordeningen bescherming persoonsgegevens Curaçao, St. Maarten en Aruba, rechten van de betrokkene; o.a. inzage, recht op informatie en het recht om vergeten te worden, verplichtingen van de verwerkingsverantwoordelijke (m.u.v. de meldplicht datalekken) en de verwerker: o.a. registerplicht, aanstellen Functionaris voor de Gegevensverwerking, beveiliging en meldplicht datalekken, doorgifte met inbegrip van de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de landen van het Koninkrijk, privacy bij overnames en faillissement, privacyaspecten van het UBO-register en de WWFT en actualiteiten met betrekking tot handhaving en toezicht.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.