LANDSVERORDENING BASISVERZEKERING ZIEKTEKOSTEN: DOOLHOF AAN REGELGEVING EN FORMELE TEKORTKOMINGEN

WILLEMSTAD - In de BZV regelgeving zijn drie verschillende instanties bevoegd om de BZV premie of een opgelegde bestuurlijke boete te heffen dan wel te innen. De Inspectie der Belastingen is bevoegd om de BZV premie te heffen, de ontvanger is bevoegd om de BZV premie te innen en de SVB is bevoegd om bestuurlijke boetes op te leggen en te innen.

 
Deze bevoegdheden zijn terug te vinden in vier verschillende landsverordeningen, zijnde de Landsverordening Algemene Landsbelasting, de Landsverordening op de invordering van directe belastingen, de Landsverordening Invordering door middel van dwangschriften en de BZV. Burgers dienen dus bij drie verschillende instanties aan de hand van vier verschillende landsverordeningen hun rechten (en plichten) veilig te stellen. Het is aan de burger en werkgever om in dit doolhof te weten bij welke instantie men moet zijn en welke regels van toepassing zijn.
 
Daarnaast zijn bepaalde rechten en plichten die ten aanzien van de BZV premie gelden, weer niet van overeenkomstige toepassing indien boetes worden opgelegd. Zo kent de regelgeving omtrent de BZV niet het recht op uitstel van betaling, de mogelijkheid om tot een betalingsregeling te komen, de mogelijkheid tot verrekening en verjaring van boetes. Burgers zijn verplicht om een bestuurlijke boete, binnen de voorgeschreven termijn (welke overigens niet bekend is) te betalen, anders volgen er invorderingsmaatregelen. De rechtsbescherming van burgers schiet derhalve tekort. Daartegenover staat dat bepaalde rechten niet zijn toegekend aan de SVB. De SVB kan bijvoorbeeld niet ineens en terstond invorderen, heeft geen voorrecht en kan niet verhalen onder derden. De SVB is hierdoor beperkt in haar invorderingsbevoegdheid ten aanzien van bestuurlijke boetes.
 
Als laatste nog een opmerking over de praktische uitvoering. De nominale premie dient uiterlijk 31 januari bij de ontvanger te worden betaald. In de memorie van toelichting wordt geschat dat er minimaal 100.000 verzekerden zijn. Dit roept de vraag op, of de ontvanger wel voldoende capaciteit heeft om dit te kunnen verwerken? Een eenvoudige berekening  ter verduidelijking: 100.000 verzekerden dienen binnen 23 werkdagen hun premie te betalen; dat zijn, maar liefst 4.348 mensen per dag ofwel:  minimaal 725  betalingen per uur. Tevens hebben al die 100.000 personen lang niet allemaal een cribnummer waar de betalingen aan gekoppeld kunnen worden. Eén en ander heeft dus vergaande organisatorische en administratieve implicaties.Èksito!
 
by Jeroen Starreveld
 
Spigthoff Dutch Caribbean

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.