Eilandeigen architectuur

woensdag, 08 augustus 2012 door Een advocaat in de Cariben
 
Een azuurblauwe zee, tropische witte stranden, zeilen, zwemmen en duiken, wuivende palmen en een vriendelijk leefklimaat.

Even zoveel redenen voor advocaten uit Nederland om hun praktijk te willen vestigen op een van de eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoe ziet het straatbeeld er uit en waar zitten die advocaten?

De eilanden kennen een authentieke Caribische architectuur. Deze heeft door de jaren heen een eigen ontwikkeling doorgemaakt. De eilanden zijn afwisselend overheerst door onder meer de Fransen, de Spanjaarden, de Britten, de Nederlanders en de Amerikanen. Dit heeft tot gevolg gehad dat er een karakteristieke Caribische vormgeving is ontstaan. Deze ontwikkeling is door minstens drie factoren bepaald: de invloed uit de "moederlanden", de inwerking van de plaatselijke omstandigheden en de nauwe contacten tussen de eilanden door onderlinge handelsbetrekkingen.
 
Op 4 december 1997 is het historische gedeelte van Willemstad op Curaçao op de werelderfgoedlijst van de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) geplaatst. Willemstad is een levendige en kleurrijke stad, waarvan de kern al in de zeventiende eeuw werd gesticht. De stad representeert een unieke mengeling van Nederlandse en Caribische stijlinvloeden. Dat geldt eigenlijk voor heel Curaçao. Naast de historische bebouwing in Willemstad kent Curaçao talrijke andere plekken waar historische landhuizen en ook karakteristieke zogenoemde kunuku-huisjes de sfeer bepalen. De laatste zijn kleine meestal primitieve huisjes waar de minder vermogende onderdak vinden. Zoals overal ter wereld zie je de tegenstelling tussen arm en rijk al oudtijds in de architectuur en in de bouw weergegeven.
 
Een nieuwe generatie architecten op Curaçao, de yu di Kòrsou ("kind van Curaçao"), streeft naar een eilandeigen architectuur. Dat is vooral te merken in de woonhuisarchitectuur, waarbij de architecten de wensen van de opdrachtgevers zoveel mogelijk op een eigen, authentieke manier trachten te realiseren. In beginsel mag iedereen op de eilanden een woning bouwen naar eigen wensen en stijl. Er zijn natuurlijk ook wettelijke regels op het gebied van bebouwing, planning en ruimtelijke ordening, die deze wensen kunnen beperken.
 
De eilanden hebben regels gemaakt om met name de oude monumentale panden en overige monumenten zoveel mogelijk te behouden. Dit heeft uiteraard voor- en nadelen. Net als in Nederland is het verboden zonder vergunning van de overheid of in strijd met bij zodanige vergunning vastgestelde voorwaarden een beschermd monument geheel of ten dele af te breken of te verplaatsen, te vernielen of te beschadigen, in enig opzicht te wijzigen en/of te herstellen, te gebruiken of te laten gebruiken op een wijze waardoor het wordt ontsierd of in gevaar gebracht.
 
De regelgeving heeft met zich mee gebracht dat prachtige monumentale panden behouden zijn gebleven. In deze panden zijn onder meer advocatenkantoren, financiële instellingen en overheden gevestigd. De regelgeving bepaalt ook dat monumenten die nagenoeg geheel zijn vervallen, desalniettemin niet mogen worden gesloopt. De eigenaren van dergelijke monumentale panden hebben doorgaans weinig behoefte om geld te investeren om "hun" monumenten volgens de gestelde strenge regels te restaureren en te onderhouden. Het gevolg is dat vervallen monumenten mede het straatbeeld van de eilanden bepalen.
 
Hoewel deze vervallen monumenten (zoals een bijna verlepte roos) volgens sommigen zelfs hun eigen charme hebben, gaan in die vervallen monumenten vaak zogenaamde chollers wonen. Chollers zijn het Curaçaose equivalent van de Amsterdamse straatjunk. Zij symboliseren daarmee een cynische verzoening van arm en rijk: geen advocatenkantoor in het monumentale pand, maar een groep drugsgebruikers. Aan de juristen is het dan weer om die regelgeving zodanig aan te passen dat deze panden effectief kunnen worden hersteld en onderhouden. Dan moeten de chollers er uit en kan het advocatenkantoor er in. Cynisch?

Een advocaat in de Cariben

Wij zijn Nederlands Caribische advocaten en werken op Aruba, Bonaire, Curaçao en St. Maarten. Via deze blog lees je wat de bijzonderheden zijn van het werken als advocaat in de Nederlandse Cariben, zoals bij ons kantoor. Beleef de advocatuur in de tropen op afstand mee.

(Source: Mr.)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.