LAWYER IN THE TROPICS: CHILLING IN THE ANTILLES?

Michelle Wever and Karina Keizer both work as lawyers in the Antilles. Michelle has worked with HBN Law in Aruba since 2011 and Karina with VanEps Kunneman VanDoorne in Curaçao since 2010. Both ladies were interviewed by Nobiles.nl about their dream jobs and how to achieve this in times of crisis.

 
Michelle grew up in Aruba but studied law at Leiden University and the Vrije Universiteit in Amsterdam. “I preferred to go to a larger university in the Netherlands where I could get a good education.” Karina grew up in Curaçao. She studied law at the University of Amsterdam. Beside her studies, Michelle took a course in political science during an exchange program in Salamanca, Spain. Karina had two traineeships with Spong Lawyers and Ausma Lawyers and worked as a volunteer with the Legal Consultation Hour for detainees. So she has been very busy!
 
Below you can read the entire interview in Dutch:
 
Advocaat in de tropen: chillen op de Antillen?
 
27-02-2013
 
Michelle Wever en Karina Keizer werken beiden als advocaat op de Antillen. Michelle sinds 2011 bij HBN Law op Aruba en Karina sinds 2010 bij VanEps Kunneman VanDoorne op Curaçao. Ik interviewde deze dames over hun droombaan en hoe deze te bereiken in crisistijd.
 
Michelle groeide op op Aruba maar studeerde rechten aan Universiteit Leiden en de VU. “Ik wilde liever naar een grotere universiteit in Nederland gaan, waar ik een goede opleiding zou kunnen krijgen.” Karina groeide op op Curaçao. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar studie heeft Michelle een cursus politicologie gevolgd tijdens een uitwisselingsprogramma in Salamanca, Spanje. Karina liep twee stages bij Spong Advocaten en Ausma Advocaten en werkte als vrijwilliger bij het Juridisch Spreekuur voor gedetineerden. Een bezig baasje dus!
 
Karina
 
 
Na het behalen van de meestertitel was het tijd om een baan te zoeken. Michelle wilde in eerste instantie in Nederland blijven. “Ik wilde verder op het gebied van internationale arbitrage, wat op Aruba heel beperkt is”. Na een aantal maanden tevergeefs solliciteren keerde Michelle wegens familieomstandigheden terug naar Aruba. Ze kreeg een stageplek bij Sjiem Fat & Co en daarna bij HBN Law. “Ik kreeg toen de mogelijkheid om te solliciteren bij HBN als advocaat stagiaire, wat ik toen ook heb gedaan.” Ook Karina had in eerste instantie niet gedacht direct ‘terug’ te gaan, maar kreeg de mogelijkheid om bij VanEps Kunneman VanDoorne te solliciteren. “Toen die sollicitatieprocedure eenmaal ging lopen werd ik enthousiast over het terugverhuizen naar mijn ‘thuis’. Het feit dat VanEps Kunneman VanDoorne een zeer gerenommeerd en professioneel kantoor is heeft bijgedragen aan mijn enthousiasme om terug te keren.” Michelle en Karina werden allebei aangenomen.
 
De bedrijfscultuur bij het kantoor van Michelle is naar haar zeggen minder relaxed dan je van Aruba zou verwachten. “HBN Law is een kantoor dat op hoog niveau fungeert en daardoor veeleisend is. Werk verricht door advocaat stagiaires wordt altijd grondig gecontroleerd. De bedrijfscultuur op kantoor is sterk op kwaliteit gericht en goed georganiseerd. Wel zijn alle partners en medewerkers altijd bereid om mijn vragen te beantwoorden en mij te begeleiden.” Bij VanEps Kunneman VanDoorne hangt er een informele sfeer. Karina: “Van een (strenge) hiërarchie is geen sprake. Er worden veel grappen gemaakt en er wordt veel gelachen. Tegelijkertijd wordt er intensief en regelmatig ontzettend hard gewerkt en wordt er veel van je verwacht als advocaat(stagiaire). Vanaf het begin heb je veel eigen zaken en mag je pleiten. Daar staat weer tegenover dat we relatief veel vakantiedagen hebben, je als werknemer veel vrijheid hebt om je dagen in te vullen en dat de sfeer op kantoor ontspannen is.”
 
Volgens Michelle is het makkelijker om op Aruba werk te vinden in de advocatuur dan in Nederland, vooral als je in Nederland hebt gestudeerd. Karina kan dat niet goed beoordelen. “Wat ik wel weet is dat ons kantoor altijd toptalent zoekt dat “iets” met de Caraïben heeft.”
 
Michelle
 
 
Door de professionaliteit van haar kantoor ervaart Karina geen zakelijke verschillen tussen Curaçao en Nederland. Op Aruba ervaart Michelle wel een ander  verschil. “In Nederland kan je alles met afspraken snel regelen, terwijl op Aruba alles op een wat rustiger tempo loopt.” Daarnaast zijn de kantoren op Aruba in tegenstelling tot de advocatenkantoren in Nederland relatief klein. Hierdoor krijg je als advocaat-stagiaire op Aruba snel veel ervaring en verantwoordelijkheid.
 
Het grootste voordeel van werken op de Antillen is volgens beide dames echter het strand en de zon. Karina: “Het is een cliché maar zeker waar; in het weekend voelt het altijd alsof je vakantie hebt en kan je lekker op het strand hangen. Ook vind ik het ‘comfort’ op Curaçao vele malen groter dan in Nederland. Ik stap hier elke dag lekker in mijn auto en hoef geen rekening te houden met enorme files, sneeuw, en het regent vrijwel nooit. Je kunt altijd zomerkleding aan.” Helaas is het niet alleen maar chillen op de Antillen. Karina: “Bij VanEps Kunneman VanDoorne wordt er ook wel heel hard gewerkt, al komt het gelukkig weinig voor dat je na 20.00 uur ‘s avonds op kantoor zit. Als dat zo is, dan heb je meestal een spannende overname of een kort geding die week.”
 
Om de jaloezie wat te laten afnemen vroeg ik de dames ook een nadeel te noemen. Michelle: “Er is weinig werk wat betrekking heeft op internationaal publiek- en privaatrecht, de richtingen die ik voor mijn masters heb gekozen. Mijn kennis op het gebied van arbitrage bijvoorbeeld kan ik helaas niet zo vaak gebruiken op Aruba.” Karina mist vooral haar beste vriendinnen en zusje, die in Nederland wonen. “Ook mis ik de stad Amsterdam.” 
 
Voor de Nederlandse juristen die ook een baan op de Antillen zoeken vroeg ik naar verschillende tips. Michelle: “FRED is een goede manier om in contact te komen met Arubaanse en Curaçaose werkgevers op alle gebieden, waaronder advocatuur. FRED staat voor Flinx Recruitment Expo Dutch Caribbean.” Karina: “Gewoon solliciteren! Misschien is het ook handig om eerst op vakantie te gaan naar het (ei)land waar je eventueel naartoe zou willen verhuizen. En er ook rekening mee houden dat vakantie ergens natuurlijk altijd anders is dan er echt wonen.”
 
Daarnaast is het handig om al tijdens je studie aan de toekomst te denken. Michelle: “Het is van belang om te anticiperen op het rechtsgebied waar veel vraag is naar afgestudeerde studenten of te kijken welk rechtsgebied in de toekomst zal groeien. Bovendien is zelfkennis zeer belangrijk. Welk afstudeerrichting past bij jou? Waar zou je het liefst willen werken? Welke zijn je sterke punten?” Karina adviseert om in ieder geval stage te lopen bij een advocatenkantoor (als je ambities ten minste in de advocatuur liggen). “Verder is het natuurlijk altijd handig om een juridische bijbaan te hebben. Kom dus maar solliciteren en dan ervaar je het zelf…” 
 
Met een beetje lef kan verder niets je tropisch avontuur meer verpesten. Mits je je fles zonnebrand niet vergeet natuurlijk!
 
Interview by: Suzanne van Duijn
 
(Source: Nobiles.nl)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.