Snel schakelen onder de palmbomen

maandag, 24 juni 2013 door een advocaat in de Cariben
 
“Can you assist us in a cross border acquisition including plant and equipment?” Een wereldwijd opererende producent van gezondheidsproducten vraagt ons om als local counsel zorg te dragen voor de overname van een grote fabriek op Curaçao. Het antwoord is natuurlijk: ja, dat doen we graag!
 
Sinds een jaar heb ik mijn baan op de Zuidas in Amsterdam ingeruild voor een baan op Curaçao. Ik had verwacht dat alles op de Nederlands-Caribische eilanden wat trager zou gaan. In levende lijve ervaar ik dat vaker het tegendeel waar is. In sommige zaken gaat het hier zelfs sneller dan dat ik in Nederland gewend was. Zo ook in deze overname zaak.  
 
In de meeste betrokken jurisdicties koos de cliënt voor een aandelentransactie, maar voor de overname op Curaçao werd voor een zogenaamde asset transactie gekozen. Dit betekent dat niet de aandelen van de target vennootschap worden overgenomen, maar dat er een nieuwe vennootschap wordt opgericht waar alle activa en passiva van de target vennootschap naar worden overgeheveld. Zodra de target vennootschap is leeggehaald, houdt deze op te bestaan.
 
Zo gezegd, zo gedaan. Wij schakelde een notaris in die binnen enkele dagen een nieuwe vennootschap had opgericht waarin alle activa en passiva van de Curaçaose fabriek ondergebracht konden worden. Het ging om behoorlijk wat activa en passiva: roerende zaken, verzekeringsovereenkomsten, een huurovereenkomst, arbeidsovereenkomsten, een collectieve arbeidsovereenkomst, een pensioenovereenkomst en ga zo maar door. Om de overeenkomsten naar de nieuwe vennootschap over te dragen, moesten alle contractspartijen met de overname instemmen.
 
Net als bij de meeste overnamens moest ook deze overname zo snel mogelijk rond zijn. We begonnen eind november en voor kerst moest de transactie afgerond zijn. Ik had de cliënt al gewaarschuwd. Ik vreesde dat het ons niet zou gaan lukken om de instemming van alle contractspartijen tijdig bij elkaar te krijgen. Het tegendeel bleek waar. 
 
Juist doordat het land Curaçao klein is en de zakelijke lijnen daardoor kort zijn, konden we opvallend snel schakelen. Geen ellenlange procedures voordat we bij de juiste personen aan tafel zaten en geen bureaucratische obstakels die gevreesde hiccups veroorzaken. Doordat ons kantoor al ruim 75 jaar op het eiland actief is en in alle hoeken van het eiland connecties heeft, waren gesprekken met de verzekeraar, de verhuurder, en het pensioenfonds snel ingepland. Zij gingen allen akkoord met de overname van de Curaçaose fabriek.
 
Het overdragen van de individuele arbeidsovereenkomsten en de collectieve arbeidsovereenkomst naar de nieuwe vennootschap verliep iets moeizamer. Eerst zijn we bij het voltallige bestuur van de vakbond op bezoek gegaan voor de overdracht van de collectieve arbeidsovereenkomst. Tijdens dit gesprek lieten we een presentatie van onze cliënt zien en lieten we de cliënt via een conference call aan het woord om hun bedrijfsvoering toe te lichten en om aan te geven dat alle werknemers na de overname hun bestaande rechten zouden behouden. De vakbond was niet direct overtuigd. Wie was deze grote mondiale speler die dacht op Curaçao zomaar een fabriek over te nemen waar vele lokale mensen al jarenlang werkzaam zijn? De vakbond gaf aan pas akkoord te kunnen gaan met de overdracht van de collectieve arbeidsovereenkomst indien het merendeel van de werknemers met de overname in zou stemmen.
 
Twee dagen later hadden we in de fabriek een bijeenkomst met alle werknemers ingepland. De voorzitter van de vakbond was hier ook bij aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst lieten we op een groot scherm een presentatie van de cliënt zien. Een betrouwbare vermogende mondiale organisatie die goed voor haar werknemers zorgt. Daarna kwam de cliënt vanuit Amerika via een video conference aan het woord. Alle werknemers en de voorzitter van de vakbond zaten stil en vol interesse te luisteren. Alles zou hetzelfde blijven. Het enige dat verandert, is dat de fabriek op Curaçao de vlag van de grote Amerikaanse fabrikant zal gaan voeren. Direct na de presentatie kregen de werknemers een brief mee waarop zij konden tekenen voor de overdracht van hun arbeidsovereenkomst naar de nieuwe vennootschap. Een groot aantal werknemers tekende direct. Dit gaf de voorzitter van de vakbond voldoende vertrouwen om akkoord te gaan met de overdracht van de collectieve arbeidsovereenkomst. Enkele dagen later stemden ook de overige werknemers in. 
 
Voldaan en stiekem ook best trots berichtte ik de cliënt dat alles rond was. En dat enkele dagen voor kerst! Wie had dat gedacht op Curaçao. Het ging snel. Ik durf zelfs te stellen dat dit sneller ging dan het op Nederland zou zijn gegaan.
 
Toegegeven, de benodigde vergunningen voor de bedrijfsvoering van de fabriek op Curaçao hebben we pas maanden later van de overheid gekregen. Dus het vooroordeel dat alles op Curaçao langzaam gaat, kan ik helaas niet volledig ontkrachten. Dit staat echter het succes van de overname niet in de weg. Hangende de aanvraagprocedures van deze vergunningen mocht de Curaçaose fabriek met nieuwe vlag haar bedrijfsvoering namelijk gewoon voortzetten.
 
(Mr. online)
 
EEN ADVOCAAT IN DE CARIBEN
Wij zijn Nederlands Caribische advocaten en werken op Aruba, Bonaire, Curaçao en St. Maarten. Via deze blog lees je wat de bijzonderheden zijn van het werken als advocaat in de Nederlandse Cariben, zoals bij ons kantoor. Beleef de advocatuur in de tropen op afstand mee.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.