In de draaimolen

Aziz Talmricht van VanEps Kunneman VanDoorne schreef de volgende blog voor Mr. Online: 'In de draaimolen', over een btw-carrousselfraudezaak.
 
vrijdag 24 oktober 2014 door Aziz Talmricht
 
Op een zaterdagochtend sta ik rond een uur of elf voor de poort van kantoor. Nog wat draaierig van de vrijdagavond, maar dat drukt de pret niet. Ik begeef me naar mijn kamer. Ik doe de airco aan, start mijn computer op, en zie tot mijn grote genoegen het Windows 8 logo op mijn beeldscherm verschijnen – kantoor is onlangs overgegaan op Windows 8; een verademing. De zaterdag kan beginnen. Een vordering op de wederpartij van een cliënt vereist dat ik die op kantoor doorbreng.  Die wederpartij is in dit geval een onder de noodregeling verkerende bank, waarvan sommigen zeggen dat die op grote schaal BTW-carrouselfraude heeft gefaciliteerd.
 
BTW-carrouselfraude is een term die gebruikt wordt voor een type omzetbelastingfraude waarbij er in een cirkelvormige keten van vennootschappen fictieve transacties worden verricht en geen omzetbelasting wordt afgedragen, maar wel omzetbelasting wordt teruggevraagd van de belastingdienst. De casuïstiek is interessant. Zulke zaken maken het leven van een advocaat in de Cariben mooi. Het goede weer en de happy hours op vrijdagavond dragen daaraan bij.
 
Een senior asssociate, die overigens op deze zaterdag zelf ook op kantoor is, heeft mij gevraagd om “met bekwame spoed” een memo te schrijven over een lastig aspect van het dossier. Het pleidooi in de zaak nadert met rasse schreden. De spanning loopt voelbaar op. “Aanleveren op zaterdag, alsjeblieft”, hoor ik hem nog zeggen op vrijdag. Het lijkt een uitdaging te zijn, want eerdere uitspraken over het onderwerp spreken in zijn nadeel. Het bepalen van de strategie vergt daarom de nodige creativiteit. Daar is een zaterdag op een stil kantoor uitstekend voor. Na de memorie van toelichting op de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen gelezen te hebben denk ik de sleutel tot een oplossing gevonden te hebben in rechtsvergelijking. Gelukkig ken ik de Wet financieel toezicht goed.
 
Tegen het einde van de zaterdag presenteer ik mijn bevindingen aan de senior associate. Hij lijkt content. “Laten we er een borrel op drinken”, zegt hij met een lach op zijn gezicht. “Oké, maar dan wel op het strand“, antwoord ik met een knipoog. En zo draait de carroussel door van een fraudezaak naar de strandtent. De draaimolen van het leven als advocaat in de Cariben!
 
Aziz TalmrichtAziz Talmricht studeerde in 2012 af aan de Universiteit van Amsterdam in de Rechtspraktijk Privaatrecht en European Private Law. Sinds januari 2014 is hij advocaat-stagiair bij VanEps Kunneman VanDoorne. Hij woont en werkt op Curaçao, maar werkte ook een maand voor het kantoor op Aruba.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.