Akkoord lagere belastingen BES-eilanden

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft met de bestuurders van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een akkoord bereikt over te nemen maatregelen die de economie op de BES-eilanden een impuls moeten geven. Dat is woensdag bekendgemaakt.

 
Deze wijzigingen moeten er voor zorgen dat de koopkracht van de burgers vooruit gaat. Zo wordt het nultarief van eerste levensbehoeften uitgebreid om de koopkracht te verhogen. De accijns op benzine gaat met 10 cent omlaag vanwege het gebrek aan openbaar vervoer op de eilanden.
 
Daarnaast wordt geprobeerd een impuls aan de economie van de eilanden te geven door het tarief van de vastgoedbelasting te verlagen van 1 naar 0,8 procent. Dat is het het percentage dat in het oorspronkelijke wetsvoorstel was opgenomen. De hotelsector is een belangrijk onderdeel van de eilandeconomie. Om de ontwikkeling van deze sector te stimuleren wordt het tarief van de vastgoedbelasting voor de hotelsector gehalveerd van 0,8 procent naar 0,4 procent.
 
Aanleiding voor het gesprek was een afspraak uit 2010 bij de totstandkoming van het nieuwe belastingstelsel op de eilanden.
 
'Het was een constructief gesprek', aldus Weekers. 'In goed overleg zijn we het eens geworden over een pakket aan maatregelen dat een aantal knelpunten in de economische ontwikkeling van de eilanden zal wegnemen en dat de koopkracht van de burgers, met name via verlaging van de kosten voor de eerste levensbehoeften, ten goede komt. Weekers zal nu het pakket aan maatregelen via een nota van wijziging op het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2013 aan de Tweede Kamer voorleggen.
 
(ANP)

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.