Akkoord lagere belastingen BES-eilanden

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft met de bestuurders van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een akkoord bereikt over te nemen maatregelen die de economie op de BES-eilanden een impuls moeten geven. Dat is woensdag bekendgemaakt.

 
Deze wijzigingen moeten er voor zorgen dat de koopkracht van de burgers vooruit gaat. Zo wordt het nultarief van eerste levensbehoeften uitgebreid om de koopkracht te verhogen. De accijns op benzine gaat met 10 cent omlaag vanwege het gebrek aan openbaar vervoer op de eilanden.
 
Daarnaast wordt geprobeerd een impuls aan de economie van de eilanden te geven door het tarief van de vastgoedbelasting te verlagen van 1 naar 0,8 procent. Dat is het het percentage dat in het oorspronkelijke wetsvoorstel was opgenomen. De hotelsector is een belangrijk onderdeel van de eilandeconomie. Om de ontwikkeling van deze sector te stimuleren wordt het tarief van de vastgoedbelasting voor de hotelsector gehalveerd van 0,8 procent naar 0,4 procent.
 
Aanleiding voor het gesprek was een afspraak uit 2010 bij de totstandkoming van het nieuwe belastingstelsel op de eilanden.
 
'Het was een constructief gesprek', aldus Weekers. 'In goed overleg zijn we het eens geworden over een pakket aan maatregelen dat een aantal knelpunten in de economische ontwikkeling van de eilanden zal wegnemen en dat de koopkracht van de burgers, met name via verlaging van de kosten voor de eerste levensbehoeften, ten goede komt. Weekers zal nu het pakket aan maatregelen via een nota van wijziging op het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2013 aan de Tweede Kamer voorleggen.
 
(ANP)

St. Maarten one step closer to averting FATF blacklisting

PHILIPSBURG--St. Maarten came one step closer to being compliant with the Financial Action Task Force (FATF) recommendations and avoiding being publicly listed as a jurisdiction with weak measures to combat money-laundering and terrorism-financing on Friday when Members of Parliament (MPs) unanimously passed the National Ordinance amending the Penal Code in connection with the implementation of some urgent international obligations.

CU wil wet tegen kindermishandeling BES-eilanden

BES EILANDEN - De ChristenUnie wil dat er een nieuwe wet komt tegen kindermishandeling op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De kleinste regeringspartij roept het kabinet op werk te maken van een wet die fysiek en psychisch geweld tegen kinderen ook op de BES-eilanden verbiedt.

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.