Nieuwe Landsverordening onroerendzaakbelasting goedgekeurd

WILLEMSTAD – De Staten heeft vandaag de nieuwe Landsverordening onroerendezaakbelasting  goedgekeurd. De wet gaat per 1 januari 2014 in en vervangt de Grondbelastingverordening uit 1908. Dat meldt het ministerie van Financiën in een persbericht.

 
De regering vindt dat zij is genoodzaakt de financiële positie van Curaçao te saneren door onder andere de invoering van de nieuwe onroerendezaakbelasting. Daarnaast is de overheid van mening dat de grondbelastingwetgeving is verouderd.
Tarieven Voor de onroerendezaakbelasting zijn nieuwe tarieven bepaald. Onder de grondbelasting is over elk belastbaar object 0,345 procent verschuldigd. Voor onroerende zaken met een waarde tot 350.000 gulden bedraagt de belasting 0,4 procent, voor onroerende zaken met een waarde van meer dan 350.000 gulden, maar minder dan 750.000 gulden bedraagt de belasting 0,5 procent. Onroerende zaken met een waarde van meer dan 750.000 gulden bedraagt de belasting 0,6 procent.
 
De nieuwe wet houdt wel rekening met diverse vrijstelling. Zo zijn hebben begraafplaatsen, kerken, natuurgebieden die toegankelijke zijn voor de bevolking, niet commercieel onderwijs, zieken- en verpleeghuizen, landbouwgronden, panden die eigendom zijn van de Curaçaose overheid en sportterreinen vrijstelling.
 
Minister van Financiën José Jardim heeft tevens aangegeven dat wordt gestart met een traject om te komen tot een beleid ter normering van kosten bij overheidsvennootschappen en het ontwikkelen van zogenaamde ‘performance criteria’ voor deze overheidsentiteiten. Daarnaast wil Jardim met een cyclus starten om de bevolking beter te informeren via de radio en televisie.

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.