Nieuwe Landsverordening onroerendzaakbelasting goedgekeurd

WILLEMSTAD – De Staten heeft vandaag de nieuwe Landsverordening onroerendezaakbelasting  goedgekeurd. De wet gaat per 1 januari 2014 in en vervangt de Grondbelastingverordening uit 1908. Dat meldt het ministerie van Financiën in een persbericht.

 
De regering vindt dat zij is genoodzaakt de financiële positie van Curaçao te saneren door onder andere de invoering van de nieuwe onroerendezaakbelasting. Daarnaast is de overheid van mening dat de grondbelastingwetgeving is verouderd.
Tarieven Voor de onroerendezaakbelasting zijn nieuwe tarieven bepaald. Onder de grondbelasting is over elk belastbaar object 0,345 procent verschuldigd. Voor onroerende zaken met een waarde tot 350.000 gulden bedraagt de belasting 0,4 procent, voor onroerende zaken met een waarde van meer dan 350.000 gulden, maar minder dan 750.000 gulden bedraagt de belasting 0,5 procent. Onroerende zaken met een waarde van meer dan 750.000 gulden bedraagt de belasting 0,6 procent.
 
De nieuwe wet houdt wel rekening met diverse vrijstelling. Zo zijn hebben begraafplaatsen, kerken, natuurgebieden die toegankelijke zijn voor de bevolking, niet commercieel onderwijs, zieken- en verpleeghuizen, landbouwgronden, panden die eigendom zijn van de Curaçaose overheid en sportterreinen vrijstelling.
 
Minister van Financiën José Jardim heeft tevens aangegeven dat wordt gestart met een traject om te komen tot een beleid ter normering van kosten bij overheidsvennootschappen en het ontwikkelen van zogenaamde ‘performance criteria’ voor deze overheidsentiteiten. Daarnaast wil Jardim met een cyclus starten om de bevolking beter te informeren via de radio en televisie.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.