Nieuwe Landsverordening onroerendzaakbelasting goedgekeurd

WILLEMSTAD – De Staten heeft vandaag de nieuwe Landsverordening onroerendezaakbelasting  goedgekeurd. De wet gaat per 1 januari 2014 in en vervangt de Grondbelastingverordening uit 1908. Dat meldt het ministerie van Financiën in een persbericht.

 
De regering vindt dat zij is genoodzaakt de financiële positie van Curaçao te saneren door onder andere de invoering van de nieuwe onroerendezaakbelasting. Daarnaast is de overheid van mening dat de grondbelastingwetgeving is verouderd.
Tarieven Voor de onroerendezaakbelasting zijn nieuwe tarieven bepaald. Onder de grondbelasting is over elk belastbaar object 0,345 procent verschuldigd. Voor onroerende zaken met een waarde tot 350.000 gulden bedraagt de belasting 0,4 procent, voor onroerende zaken met een waarde van meer dan 350.000 gulden, maar minder dan 750.000 gulden bedraagt de belasting 0,5 procent. Onroerende zaken met een waarde van meer dan 750.000 gulden bedraagt de belasting 0,6 procent.
 
De nieuwe wet houdt wel rekening met diverse vrijstelling. Zo zijn hebben begraafplaatsen, kerken, natuurgebieden die toegankelijke zijn voor de bevolking, niet commercieel onderwijs, zieken- en verpleeghuizen, landbouwgronden, panden die eigendom zijn van de Curaçaose overheid en sportterreinen vrijstelling.
 
Minister van Financiën José Jardim heeft tevens aangegeven dat wordt gestart met een traject om te komen tot een beleid ter normering van kosten bij overheidsvennootschappen en het ontwikkelen van zogenaamde ‘performance criteria’ voor deze overheidsentiteiten. Daarnaast wil Jardim met een cyclus starten om de bevolking beter te informeren via de radio en televisie.

Curacao Immigration card goes fully digital

WILLEMSTAD – The Curaçao Tourist Board (CTB) is collaborating with the Government of Curaçao and Curaçao International Airport to switch fully to an online immigration card in a continuing effort to simplify travel to Curaçao.

Motion to transfer management law enforcement to The Hague

THE HAGUE–Separating management of and authority for of law enforcement in St. Maarten, and seeing if the Netherlands could take over this task for a period of five years to strengthen this sector, was the essence of a motion filed by Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Chris van Dam of the Christian Democratic Party CDA during the handling of the draft 2020 budget for Kingdom Relations in the Second Chamber last week Thursday.

Balie vestiging CuraƧao weer normaal geopend

WILLEMSTAD - De balie (Front Office) van de vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is vandaag weer op de normale tijden bereikbaar. De administratie afdeling (Back Office) is vanaf 13:00 uur weer beschikbaar.