Vrijstelling van € 100.000 voor woninggerelateerde schenking?

NETHERLANDS - In 2014 mag tot één ton belastingvrij worden geschonken voor de aankoop van een huis, verbouwingen of aflossingen van hypotheek. Dat is volgens de Telegraaf een van de uitgelekte plannen in het akkoord dat het kabinet op Prinsjesdag presenteert.
 
Momenteel mag een ouder zijn of haar kind eenmalig tot € 51.407 belastingvrij schenken mits dit bedrag wordt gebruikt voor kopen of verbouwen van een huis of aflossen van een hypotheek. Niet alleen wordt de grens opgetrokken naar € 100.000, maar ook de kindereis wordt naar verwachting afgeschaft. Waarschijnlijk gaat het wel om een tijdelijke maatregel.
 
Voorstanders hopen dat de maatregel de woningmarkt een duwtje in de rug zal geven.
 
Als Nederlanders meer geld belastingvrij kunnen schenken, kan dat de 1,3 miljoen huizenbezitters helpen die nu hun hypotheek nu onder water hebben staan (dat is het geval als de hypotheeksom hoger is dan de woningwaarde). Een restschuld dreigt als ze hun huis willen verkopen. Omdat banken niet heel gretig zijn om een restschuld mee te financieren bij een nieuwe hypotheek, kunnen veel huizenbezitters hierdoor niet verhuizen. Een flinke schenking kan zorgen dat ze een deel van hun hypotheek kunnen aflossen.
 
Hierbij dienen ze zich er wel bewust van te zijn dat banken een maximum hanteren voor het aflossen van hypotheken. Bij veel banken mag u jaarlijks 10 procent van de hypotheeksom aflossen. Bij Rabobank is dit 20 procent. Volgens Rabobank en ABN Amro lossen consumenten in 2013 meer af, maar komen ze niet vaak tot de grens van de maximale aflossing.
 
Meer mogen schenken kan ook gunstig zijn voor de gevers. Niet alleen omdat ze minder vermogensbelasting hoeven te betalen, maar vooral door de eigen bijdrage voor verpleeghuizen (AWBZ). Vermogende ouderen betalen een hoger bedrag voor het verblijf in deze tehuizen. Zo eten ze hun vermogen op. Boven de vrijstelling van 21.139 euro telt 12 procent van het vermogen mee met het verzamelinkomen waarmee de eigen bijdrage bepaald wordt. In extreme gevallen kan die oplopen tot 2189 euro per maand. Sinds begin 2013 proberen ouderen zoveel mogelijk geld weg te schenken zodat hun eigen bijdrage lager wordt.
 
Het is de vraag hoeveel mensen in staat zijn om 100.000 euro te kunnen schenken. Nederlanders bezitten gemiddeld ongeveer 33.000 euro aan vermogen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2011. Toch zijn er bijna 2,7 miljoen huishoudens met een vermogen van meer dan 100.000 euro. Hierbij zit ook vermogen dat in aandelen of eigen woning is geïnvesteerd.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.