Verzonnen belasting glipt door mazen van de wet in Aruba

ORANJESTAD — Aruba kent geen wetten die het rekenen van een zogenaamde Environment Surcharge, ofwel omgevingsbelasting, afkeuren.
 
Toch bestempelt de Belastingsdienst deze verzonnen groene tax, die de klant extra moet afdragen over zijn of haar aankoop, als illegaal. Luciano Maduro, chef Consumentenzaken, noemt de extra heffing misleiding en waarschuwt de klanten. “Wij hebben geen instrument om hen te dwingen hiermee te stoppen.”
 
Dienst Huur- en Consumentenzaken en de Belastingsdienst krijgen steeds vaker klachten binnen van mensen die onverwachts meer moeten betalen bij de kassa, omdat er een zogenaamde ‘Environment Surcharge’ op de bon wordt gerekend. Edwin Hsing van Dienst Huur- en Consumentenzaken (DHC) kan niet uitleggen wat de tax precies inhoudt. “Ik weet ook niet wat het is, maar volgens ons is het illegaal. Het is geen officiële tax, er bestaat geen wet voor.” Ook Meverly Romano, woordvoerder van de Belastingdienst, bestempelt de belasting als illegaal. “Het is een eigen verzonnen belasting. Voor de omgevingsbelasting bestaat geen wettelijke basis. We zijn op de hoogte dat dit wordt gerekend en we weten ook waarom dit wordt gerekend. Maar wij als belastingdienst kunnen niet optreden tegen deze belasting. Wij zijn een uitvoerend orgaan, wij leggen geen sancties of boetes op.”
 
Volgens Romano is er op het moment één bedrijf bij hen bekend dat zich schuldig maakt aan het heffen van deze belasting. “Dit bedrijf heeft de belasting op eigen houtje ingevoerd”, aldus de woordvoerder. Welke bedrijf dit betreft, wil zij niet vertellen. Wel legt zij uit dat de klachten al enige tijd aanhouden. “Wij krijgen al een jaar lang klachten hierover binnen en tot nu toe is er niets veranderd. Het enige wat wij kunnen doen bij het bedrijf, is winstbelasting over het verdiende bedrag heffen en BBO en BAZV over de omzet. De omgevingsbelasting die zij heffen, is immers winst voor de onderneming.” Op de vraag of zij als belastingsdienst deze praktijken niet ergens moeten aangeven, reageert de woordvoerder: “Misschien heeft onze directeur dit wel kenbaar gemaakt aan de regering, maar dat kan ik niet definitief zeggen.”
 
Grijs gebied
 
Tot op heden lijkt het bestrijden van de omgevingsbelasting moeilijk. Luciano Maduro, chef Consumentenzaken bij DHC, legt uit dat de belasting zich in een grijs gebied begeeft. “Het is illegaal, maar het is ook niet illegaal”, vertelt hij. “In de wet staat dat de klant de prijs moet betalen die er bij het artikel staat. Op de bon een hogere prijs rekenen, of bij de kassa een hoger bedrag vragen, is wettelijk niet toegestaan. Het is klantmisleiding en dat is illegaal. Maar het is ook niet illegaal, omdat er geen wet voor deze belastingvorm bestaat.” Maar ook zij kunnen als dienst niet optreden tegen deze praktijken. “Wij kunnen wel zeggen tegen de winkel dat zij dit niet mogen doen, maar we hebben geen instrument om hen te dwingen te stoppen. Het enige dat wij kunnen doen, is mensen voorlichten om daar geen producten te kopen, dan raak je de zaak direct. We adviseren de klanten om naar de concurrent te gaan.” Ook Maduro wil niet aangeven welke zaak het betreft. “Wij zijn heel erg voorzichtig met het noemen van namen, maar als zij de belasting gewoon verwerken in hun prijs en hun prijzen verhogen, dan maken ze de klanten niet boos en is er niets aan de hand. Maar dat wil het bedrijf in kwestie per se niet doen. Ze willen investeren in groene producten.” De dienst wil in de toekomst de positie krijgen om bij dit soort gevallen op te treden. “Wij willen meer bevoegdheden. We willen een geschillencommissie vormen, waardoor we echt kunnen ingrijpen bij dit soort gevallen. Nu kunnen we alleen toezicht houden en klanten adviseren hoe zij een klachtenbrief kunnen schrijven.”
 
Meer green
 
Bij Amigoe is het bekend dat het om kantoorboekhandel Van Dorp gaat die de Environment Surcharge doorberekend aan haar klanten. Directrice Lyanne Beaujon legt desgevraagd uit wat hun motivatie is achter de omgevingstax. “We geven de belasting aan op onze kassa. Wij willen voor meer green gaan en dat zorgt voor veel kosten. Wij rekenen deze kosten apart, want wij willen onze prijzen niet verhogen.” Op de vraag of dit niet illegaal is, reageert Beaujon stellig. “Ik vind van niet. Wij doen niet aan illegale praktijken. Andere bedrijven rekenen toch ook hogere kosten op mijn telefoonrekening, zoals extra papierkosten? Waarom zijn wij dan fout? Wij hebben ons huiswerk gedaan, het juridisch uitgezocht en wij mogen zelf over onze bedrijfsvoering beslissen. Als wij tegen de wet ingaan, waarom krijgen wij dan geen brieven van de belastingdienst of de overheid om hiermee te stoppen?”
 
Directie Economische Zaken was niet bereikbaar om extra uitleg te geven over deze zaak.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.