Suriname heeft 'blacklisting' door CFATF op Jamaica weten te voorkomen

PARAMARIBO - Suriname heeft belangrijke stappen gezet ter bestrijding van het witwassen van criminele gelden en de bestrijding van de financiering van terrorisme. Het land heeft haar beleid ten aanzien van Anti Money Laundering en Combating the Financing of Terrorism (AML/CFT) verbeterd.
 
Suriname heeft hiermee voorkomen dat het op de zwarte lijst is geplaatst. De Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) heeft dat bekendgemaakt in een verklaring die gisteren in Montego Bay, Jamaica, is vrijgegeven.
 
De organisatie stelt, dat Suriname haar wet- en regelgeving heeft aangepast om te voldoen aan de verplichtingen die zijn overeengekomen in een actieplan. Suriname liep het risico om op de zwarte lijst te komen, als het haar AML/CFT wetgeving niet zou aanpassen.
 
In 2012 was er een CFATF-missie in Suriname. Sindsdien was er een trage voortgang in het doorvoeren van wijzigingen die nodig zijn om op één lijn te liggen met de Financial Action Task Force Recommendations (FATF).
 
De CFATF is een organisatie van 27 landen binnen de Caribische regio die afspraken hebben gemaakt om gemeenschappelijk maatregelen te treffen tegen het witwassen van criminele gelden. In november 2014 zijn de strategische tekortkomingen in het AML/CFT-beleid weer onder de aandacht gebracht van de 27 CFATF-leden. Samen met CFATF had Suriname een actieplan ontwikkeld met streefdata om zijn tekortkomingen in de nationale wetgeving voor de bestrijding van het witwassen van criminele gelden en de financiering van terrorisme aan te pakken. De Surinaamse autoriteiten hebben daarom maatregelen genomen om het AML/CFT-beleid na te leven door verbeteringen door te voeren in de strafbaarstelling van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.
 
Toch stelde de CFATF vast dat Suriname onvoldoende vooruitgang had geboekt bij het aanpakken van de belangrijke strategische AML/CFT-gebreken waarvoor hervorming van de wetgeving van essentieel belang was. Suriname had tot mei 2016 om de nodige stappen te nemen om deze tekortkomingen in zijn beleid aan te pakken.
 
Minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos, procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, Ingeborg Geduld-Nijman, directeur van het onderdirectoraat Toezicht Kredietwezen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Angela Limon-Sof, hoofd Juridische Zaken van de Centrale Bank van Suriname en de directeur Meldpunt Ongebruikelijke Transacties, Martha Creebsburg, hebben van 6 tot 9 juni de CFTAF-bijeenkomst in Montego Bay, Jamaica bijgewoond.
 
Suriname heeft na vier jaar weer eens deelgenomen aan deze vergadering. De functionarissen hebben op de bijeenkomst aangegeven welke stappen Suriname heeft ondernomen tegen het witwassen van criminele gelden. Met de acties die tijdens de vergadering zijn ondernomen en de al doorgevoerde verbeteringen is de negatieve beoordeling van Suriname weggevallen.
 
In november volgt er weer een beoordeling. Als Suriname dan de overige stappen heeft ondernomen die nog gedaan moeten worden, zal hij dan volledig zijn gevrijwaard van het gevaar om op de zwarte lijst te komen.
 
Starnieuws

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.