Belasting op cultuur- en sportactiviteiten heeft aandacht van bestuurscollege Bonaire

KRALENDIJK - Onlangs is kennis genomen van een publicatie in de (sociale) media dat de Belastingdienst een wettelijke regeling toepast m.b.t. het innen van belasting op presentaties en betalingen/investeringen die gedaan worden wanneer een buitenlandse artiest of sporter aangetrokken wordt.
Het gaat hierbij om de Belastingwet BES artikel 9 lid 2 die per 1 januari 2011 van kracht is geworden.
 
Een carnavalsorganisatie heeft een brief ontvangen waarin de Belastingdienst met terugwerkende kracht belasting vordert van de organisatie op haar activiteiten. Dit feit is in de (sociale) media terechtgekomen en heeft voor onzekerheid gezorgd bij andere organisaties die op hun beurt wijzen op de ontstane onzekerheid met betrekking tot hun geplande activiteiten.
 
Dit nieuws is ook ter ore gekomen van de leden van het Bestuurscollege. Ervan uitgaande welke gevolgen dit kan hebben voor onze cultuur, traditionele activiteiten en sport, hebben  de gedeputeerden James Kroon en Edsel Cecilia besloten om rond de tafel te gaan zitten met de organisatoren van het carnavalsfeest en vertegenwoordigers van specifieke carnavalsgroepen. De verschillende adviseurs en het hoofd van de SKAL Timoteo Silberie waren ook aanwezig.
 
Tijdens deze vergadering werd overlegd over een mogelijke oplossing voor dit probleem en welke de mogelijke oplossingen zijn om te voorkomen dat deze belastingwet ernstige gevolgen gaat hebben voor sociaal-recreatieve en sportieve activiteiten. Hier kan gesproken worden van activiteiten die vastgelegd zijn in het cultuurbeleid van de Bonairiaanse overheid. Genoemd kunnen worden Maskarada, Carnaval, Dia di Rincon, Regatta, San Juan en San Pedro, Fiesta di Barí, Gaita en Aguinaldo. Dit zijn traditionele feesten die deel uitmaken van de culturele activiteitenkalender van ons eiland. Om deze reden gaat het Bonairiaanse eilandsbestuur zich tot het uiterste inspannen om de voortzetting van deze feesten te waarborgen.
 
Het eilandsbestuur zal dus op zijn beurt in gesprek gaan met de rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella om na te gaan welke de volgende stappen zijn die genomen moeten worden om te komen tot een mogelijke oplossing op korte termijn en op lange termijn. De afdeling Cultuur heeft zich ermee belast om met informatiesessies m.b.t. dit punt te komen voor alle groeperingen die deel uitmaken van onze cultuur.
 
Bonaire Nu

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.