Aruba en Curaçao dreigen op zwarte lijst voor belastingparadijzen te belanden

De Europese Unie zet zeventien belastingparadijzen op een zwarte lijst. Aruba en Curaçao dreigen daar eveneens op terecht te komen als ze niet voor 1 januari 2019 hun leven beteren om belastingontwijking te bestrijden.
 
Zij hebben toegezegd dat tijdig te zullen doen en staan zolang op een ‘grijze’ lijst.
 
Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege de orkaan Irma.
 
Onder meer Panama, Barbados en Zuid-Korea zijn volgens de EU-ministers van Financiën “onwelwillend” om belastingontduiking tegen te gaan en staan op de zwarte lijst die op 1 januari ingaat.
 
Vaak genoemde landen die ook een fout belastingregime zouden voeren, zoals de Bahama’s en de Kaaimaneilanden, ontbreken. De Kaaimaneilanden staan wel op dezelfde ‘wachtlijst’ als Aruba en Curaçao, evenals Zwitserland en Liechtenstein en nog veertig andere.
 
De ‘belastingschandpaal’ betreft niet-EU-landen, die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking. De lijst wordt jaarlijks aangepast. Er komt op EU-niveau een serie strafmaatregelen en lidstaten kunnen zelf bilaterale sancties instellen, zoals een bronbelasting invoeren.
 
Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën is de zwarte lijst geloofwaardig. Hij wees er na de ministerraad in Brussel op dat veel landen ,,omgegaan” zijn. Ze beloven hun beleid aan te passen om niet op de zwarte lijst te komen. De ,,ultieme droom”, zei hij, is dat uiteindelijk niemand er meer op staat.
 
De lijst kwam tot stand na analyse van 92 landen door experts uit de lidstaten. Ze deden er een jaar over.
 
Volgens een nieuw rapport van de internationale ontwikkelingsorganisatie Eurodad hoeven bedrijven over de gehele linie steeds minder belasting te betalen en zijn consumenten daarvan de dupe. Het belastingbeleid van Europese landen is volgens Eurodad een “race naar de bodem.”
 
“Als multinationals minder belasting betalen, moeten consumenten meer betalen om het gat op te vullen. Het rapport geeft aan dat dit de armsten in de samenleving het hardst treft en ongelijkheid vergroot in plaats van verkleint”, verklaart Jasper van Teeffelen, die onderzoek deed naar Nederlandse maatregelen op het gebied van belastingen.
 
Onderzoek bij zeventien EU-lidstaten en Noorwegen wijst uit dat twaalf regeringen ofwel net hun belastingtarief voor vennootschappen hebben verlaagd of van plan zijn dit in de nabije toekomst te doen. Als deze trend doorzet zal er over enkele tientallen jaren helemaal geen vennootschapsbelasting meer worden geheven.
 
Nederland scoort, samen met Ierland, het slechtst in vergelijking met de andere onderzochte landen. Hier zijn volgens het rapport meerdere belangrijke zaken op belastinggebied nog niet openbaar. Nederland heeft ook nog een groot aantal knellende belastingverdragen met ontwikkelingslanden en faciliteert nog steeds op grote schaal belastingontwijking, aldus de onderzoekers.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.