VVAB neemt strijd tegen witwassen serieus

De Vereniging van Administratiekantoren en Belastingconsulenten BES (VVAB) heeft twee studiemiddagen voor leden gehouden. Onderwerp waren de wettelijke verplichtingen van administratie- en belastingadvieskantoren in de strijd tegen het witwassen van geld en terrorismefinancieren.
De interne studiemiddagen zijn georganiseerd in navolging van seminars die onlangs door overheidsinstanties zijn gegeven.
 
Een brede groep aan dienstverleners is wettelijk verplicht cliëntenonderzoek te verrichten. Ook moeten zij bepaalde transacties melden bij de Financial Intelligence Unit Nederland. Dat is het geval als een voorgenomen of uitgevoerde transactie voldoet aan zogeheten 'meldindicatoren'. Er zijn objectieve meldindicatoren, zoals voor grote contantgeldtransacties, en ook subjectieve meldindicatoren, zoals onroerendgoedtransacties met een onduidelijke financiering of financieringsovereenkomst.
 
De regels bevatten veel open normen die door de dienstverlener zelf moeten worden ingevuld van geval tot geval. Het kan in een concrete situatie onduidelijk zijn wat de verplichtingen precies inhouden. De gevolgen voor dienstverleners, cliënten én derden kunnen echter verstrekkend zijn. Dienstverleners moeten gegevens over meldingen overigens geheim houden, ook tegenover hun klant. Toch kan de melding via de bevoegde autoriteiten wel weer bij de betrokkenen terecht komen. Dat kan tot dilemma's leiden.
 
De wet schrijft ook voor dat dienstverleners hun werknemers periodiek opleiden op dit gebied. De mogelijkheden op Bonaire zijn beperkt. Vandaar dat de VVAB vertegenwoordigd was bij overheidsseminars en zelf studiemiddagen heeft gehouden. 
 
De VVAB spreekt de wens uit dat wederzijds begrip voor elkaars taken en standpunten de boventoon blijft voeren in de relatie met de bevoegde autoriteiten. Zij hoopt die relatie verder te kunnen uitbouwen.
 
De VVAB heeft een website, www.vvab.net, met contactgegevens van de leden. Kantoren die interesse hebben om lid te worden, kunnen e-mailen met This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.