Dubbele belastingvrijstelling van bedrijven BES-eilanden stopt

BES EILANDEN - Om de winst van bedrijven die op de Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius of Saba (BES) gevestigd zijn alsnog te kunnen belasten, wordt de Belastingregeling voor Nederland per 1 januari 2019 aangepast van vrijstellings- naar verrekeningsmethode.
 
Momenteel betalen sommige bedrijven aldaar namelijk totaal geen belasting over hun winst. Ze genieten van een onbedoelde dubbele vrijstelling.
 
De staatssecretaris van Financiën heeft een brief aan de Tweede Kamer geschreven over de wijziging van de belastingregeling.
 
Op de BES-eilanden, die onderdeel uitmaken van Nederland, geldt een ander belastingstelsel dan in Nederland. Wordt in Europees Nederland dividend- en vennootschapsbelasting geheven, op de BES-eilanden gaat het om een opbrengst- en vastgoedbelasting.
 
Alle bedrijven, ook organisaties op de eilanden, vallen in eerste instantie altijd onder het Nederlandse stelsel. Als ondernemingen voldoen aan de voorwaarden van een BES-eiland, kunnen ze een beschikking aanvragen bij de inspecteur. Daarmee komen ze in aanmerking voor de belastingwet van de BES-eilanden. In dat geval hebben bedrijven gedurende minstens twee jaar een waarde van ten minste 50.000 Amerikaanse dollars. Ook hebben ze minstens drie fulltime medewerkers op een van de eilanden in dienst.
 
Maar sommige bedrijven vragen de betreffende beschikking helemaal niet aan bij de inspecteur. In dat geval wordt er helemaal geen belasting geheven op de BES-eilanden. En als het bedrijf tegelijkertijd om vrijstelling in Nederland vraagt van de winst die in het buitenland is behaald, heft de Nederlandse Belastingdienst evenmin vennootschapsbelasting. Dat is vanwege de zogenoemde objectvrijstelling in de Wet op de vennootschapsbelasting.
 
Om misbruik van de onbedoelde dubbele vrijstelling uit de wereld te helpen, wordt de Belastingregeling voor Nederland vanaf 1 januari 2019 veranderd: van vrijstellings- naar verrekeningsmethode.
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.