Zaak Cornegoor na tien jaar ten einde

DEN HAAG - Procesadvocaat Jacob Cornegoor moest afgelopen maandag via Advocatie vernemen dat het OM niet opnieuw in cassatie gaat tegen zijn vrijspraak van valsheid in geschrifte in de Havenzaak door het Gerechtshof in Den Haag.
 
En dat is wel tekenend voor de hele situatie van de afgelopen jaren, zegt Cornegoor in een reactie tegen Advocatie, nu de zaak tegen hem na zo'n tien jaar ten einde is. Mogelijk dient hij nog een schadeclaim in.
 
Cornegoor was in Parijs toen het Haagse Gerechtshof afgelopen vrijdag 15 juli arrest wees: hij had weliswaar onjuistheden in legal opinions en certificates voor het Havenbedrijf gezet, maar niet opzettelijk. “De kans dat het fout zou aflopen heb ik nooit heel hoog ingeschat,” zegt hij terugblikkend. “Maar toch blijft het natuurlijk toch wel spannend. Laat ik het erop houden dat je niet geleefd hebt als je niet een keer in Parijs je vrijspraak hebt afgewacht.”
 
De nieuwste uitspraak van het hof lijkt inhoudelijk sterk op die eerste uitspraak van de Rotterdamse rechtbank uit 2010, is Cornegoor opgevallen. “In dat opzicht zijn de laatste zes jaar dus nogal zinloos geweest,” merkt hij wat schamper op. Naar de reden waarom het Openbaar Ministerie Cornegoor blijkbaar koste wat het kost veroordeeld wilde hebben, kan hij alleen maar gissen. “Dat fanatisme is me ook opgevallen. Ik heb ooit gehoord dat het OM intensief achter facilitators aan zit. Of misschien wilden ze een keer per se een advocaat aan de schandpaal nagelen? Ik weet het niet zeker, het blijft allemaal speculatie van mijn kant.”
 
Cornegoor neemt nog in overweging of hij een schadeclaim gaat indienen bij het OM, vanwege de reputatieschade die hij zegt te hebben opgelopen. “Je weet natuurlijk nooit waarom een potentiële cliënt niet terugbelt, en de concurrentie onder procesadvocaten is fel,” zegt hij. “Maar het kan niet anders of deze zaak heeft effect gehad op mijn desondanks nog behoorlijke praktijk. Er is mij destijds een proces binnen afzienbare tijd beloofd, en daar heeft men zich niet aan gehouden. Ik heb gelukkig nog een paar maanden om erover na te denken. Het is immers ook verleidelijk om het hele verhaal nu definitief in een doos te stoppen om die vervolgens nooit meer open te maken.”
 
Wat hem uiteindelijk het meest zal bijblijven uit deze langlopende zaak? “De enorme hoeveelheid steun die ik mocht ontvangen van kantoorgenoten bij zowel mijn vorige kantoor Spigthoff als mijn huidige kantoor Hoff Advocaten. Dat zal ik me over twintig jaar nog het beste herinneren als ik hieraan terugdenk.”
 
 

Geen vervolging vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeval

KRALENDIJK - Op 11 september 2018 vond er zeer ernstig verkeersongeval plaats op de Kaya Korona. De bestuurder van een vrachtauto raakte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een tegemoet komende auto aan.

Boetes OM voor “niet-registreren” makelaars en autohandelaren

WILLEMSTAD - Naar aanleiding van een aangifte van de FIU (Financial Intelligence Unit Curacao) in april 2019, heeft het OM 44 transactievoorstellen doen uitgaan naar makelaars en autohandelaren.

Gezaghebber Bonaire wordt niet vervolgd

KRALENDIJK - De gezaghebber van Bonaire, de heer E.E. Rijna, wordt door het Openbaar Ministerie niet vervolgd wegens overtreding van vergunningvoorschriften door het bedrijf Bon Recycling BV.