Joep van den Nieuwenhuijzen veroordeeld tot gevangenisstraf

NETHERLANDS - Joep van den Nieuwenhuijzen is vrijdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot  2,5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte hem vrijdag onder meer schuldig aan omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en bezit van een vals paspoort.

 
Het Openbaar Ministerie (OM) had om een straf van 5,5 jaar gevraagd. De rechtbank sprak hem vrij van het opmaken van valse raamovereenkomsten. Omdat Van den Nieuwenhuijzen meer dan 5 jaar op zijn strafzaak moest wachten, trokken de rechters 6 maanden van zijn straf af.
 
Van den Nieuwenhuijzen was de spil in het Havenschandaal in Rotterdam, samen met de ex-directeur van het (toen nog gemeentelijk) havenbedrijf, Willem Scholten.
Hij kocht Scholten om en kreeg vervolgens van Scholten bankgaranties voor leningen ter waarde van tientallen miljoenen.
 
De zakenman gaf Scholten in 2001 en 2002 een appartement in Antwerpen in gebruik, zonder daar huur voor te vragen. Ook stortte hij in totaal 1,2 miljoen euro op een geheime Zwitserse rekening van Scholten.
 
In 2004 kwam de constructie van Van den Nieuwenhuijzen en Scholten aan het licht, toen banken inderdaad een beroep deden op de garanties en de gemeente Rotterdam aanspraken. Het bleek dat de gemeente van niks wist en dat Scholten als ambtenaar dit soort afspraken nooit op eigen houtje had mogen maken.
 
Ook pleegde Van den Nieuwenhuijzen, die ook wel de bedrijvendokter wordt genoemd, faillissementsfraude met drie van zijn bedrijven. Daarbij ging Van den Nieuwenhuijzen zeer geraffineerd te werk, zei de rechtbank. In zijn handelen was een zeker patroon te zien.
 
"Onder het mom van verstandige, zakelijk verantwoorde transacties werden aanzienlijke geldbedragen in veiligheid gebracht en onttrokken aan verhaal door schuldeisers'', aldus de rechters.
 
Van den Nieuwenhuizen gaat vrijwel zeker in hoger beroep, hij blijft bij zijn onschuld. Ik heb Scholten nooit omgekocht en Scholten heeft zich nooit omgekocht gevoeld'', zei Van den Nieuwenhuijzen.
 
In Nieuwsuur zegt hij vrijdagavond te twijfelen aan de onderbouwing van de celstraf waartoe hij vrijdag werd veroordeeld. ''Ik heb nergens bewijs gezien."
 
Het vonnis van de rechtbank noemde hij ''buitengewoon teleurstellend en volstrekt onjuist. Ik had verwacht op meer dan de helft van de aanklachten te worden vrijgesproken'.
 
Van den Nieuwenhuijzen gaat uit van vrijspraak in hoger beroep, zo liet hij vrijdag weten. ''Ik ben niet van plan een dag in de gevangenis door te brengen, laat staan 2,5 jaar. Ik heb wel wat anders te doen dan daar een potje te kaarten.''
 
De ondernemer zegt niks fout te hebben gedaan. ''Met de gegeven feiten had ik het exact zo weer gedaan.'' Hij vindt zichzelf geen crimineel. Sterker nog, hij heeft nog steeds een dagtaak aan het geven van adviezen aan bedrijven in moeilijkheden.
 
Het overmaken van 1,2 miljoen euro naar de Zwitserse bankrekening van Scholten noemde hij ''hoogst ongebruikelijk en achteraf misschien niet handig, maar zeker niet strafbaar. ''Ik weet wat we gedaan hebben, met wie en hoe, en er is geen sprake geweest van omkoping'', stelde de zakenman.
 
Het Openbaar Ministerie liet weten tevreden te zijn met de uitspraak. Zeker met de stevige bewoordingen die de rechters hadden voor het gedrag van Van den Nieuwenhuijzen. De rechtbank had het onder meer over een patroon in het handelen van de ondernemer, het geraffineerd te werk gaan en het alleen met zichzelf bezig zijn.
De straf viel lager uit dan de eis van 5,5 jaar. ''In de mondelinge uitspraak is niet helemaal duidelijk gezegd waar het verschil inzit'', zei een persofficier. Wel trokken de rechters iets van de straf af omdat Van den Nieuwenhuijzen zolang op zijn zaak moest wachten. Of ook het OM in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk.
 
Scholten werd eerder veroordeeld, maar ging in hoger beroep. Daarin is nog geen uitspraak gedaan. Een advocaat die betrokken zou zijn geweest bij het opmaken van valse documenten werd in hoger beroep vrijgesproken. In deze zaak stapte justitie naar de Hoge Raad.
 
Zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen is jarenlang actief geweest op Curacao, onder andere als investeerder in de joint venture in relatie tot de Blue Bay golfbaan.
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.