Hoge eis voor diefstal militaire Glock’s

WILLEMSTAD - De Officier van Justitie (OvJ) heeft woensdagmorgen tijdens een zitting van de Militaire Strafkamer een gevangenisstraf geëist van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

 
S.D.M. (21) stond terecht voor de diefstal van twee vuurwapens van het merk Glock uit de wapenkluis van het piketruimte op de marinebasis Parera. De diefstal heeft op 15 november 2012 omstreeks 21:30 uur plaatsgevonden. M. was op dat moment als dienstplichtige (miliciën) werkzaam.
 
S.D.M. ontkende in de verhoren en woensdagmorgen ten overstaan van het Gerecht in alle toonaarden. Dit ondanks het feit dat zijn telefoontoestel door de autoriteiten is getapt en hij de twee wapens aan zijn vriend T. aanbood voor 1.000 gulden per stuk. In deze zaak is een telefoontoestel van M. in beslag genomen. In de pin-berichten heeft M. het tegen T. over “twee spiksplinternieuwe dingen” die hij in de verkoop heeft. Hij noemt zelfs het kaliber en ook dat hij snel geld met de Glock’s wilt verdienen. Tegenover het militaire gerecht zei M. dat het allemaal een grapje was. “Het ging helemaal niet om vuurwapens, maar om drugs. Ik ben onschuldig”, zo verzekerde hij het Gerecht besaande uit twee rechters en een militaire officier.
 
Volgens de Officier van Justitie is er voldoende bewijs tegen M. De OvJ heeft in haar eis rekening gehouden met de relatief jonge leeftijd van M. en het feit dat hij niet eerder in contact is gekomen met justitie (blanco strafblad). “Hij heeft echter misbruik gemaakt van het vertrouwen van zijn werkgever en heeft de veiligheid van de gemeenschap in gevaar gebracht en verder alleen uit eigen gewin gehandeld. Ik neem hem dat zeer kwalijk”, aldus de OvJ in haar requisitoir.
 
De eis van de OvJ is relatief hoog. Het betreft een diefstal ex-artikel 155 van het Militaitre Strafrecht. Op de diefstal van vuurwapens staat een maximale straf van 9 jaar.
 
De zaak tegen de medeverdachte T. dient op 27 april 2013. Uitspraak in de zaak M. is op 13 maart 2013 om 10 uur ’s morgens.
 
Related articles:

Legal scholar Deedee Johnson working at Minister Plenipotentiary’s Cabinet

PHILIPSBURG/THE HAGUE--The Cabinet of the Minister Plenipotentiary in The Hague, in its effort to afford young professionals the opportunity to gain hands-on experience prior to entering the workforce, has welcomed Deedee Johnson to the Cabinet.

COCI tables anti-money-laundering legislation concerns with Minister

PHILIPSBURG--The St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (COCI) tabled its concerns on the proposed changes to the law relating to the Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) recommendations and, in particular, the articles of the law related to COCI’s functioning, during a meeting with Justice Minister Cornelius de Weever and his legal advisers on August 19.

Detentie chauffeur dodelijk ongeluk Curacao verlengd

WILLEMSTAD - De detentie van de chauffeur die afgelopen vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte is verlengd.