Hoge eis voor diefstal militaire Glock’s

WILLEMSTAD - De Officier van Justitie (OvJ) heeft woensdagmorgen tijdens een zitting van de Militaire Strafkamer een gevangenisstraf geëist van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

 
S.D.M. (21) stond terecht voor de diefstal van twee vuurwapens van het merk Glock uit de wapenkluis van het piketruimte op de marinebasis Parera. De diefstal heeft op 15 november 2012 omstreeks 21:30 uur plaatsgevonden. M. was op dat moment als dienstplichtige (miliciën) werkzaam.
 
S.D.M. ontkende in de verhoren en woensdagmorgen ten overstaan van het Gerecht in alle toonaarden. Dit ondanks het feit dat zijn telefoontoestel door de autoriteiten is getapt en hij de twee wapens aan zijn vriend T. aanbood voor 1.000 gulden per stuk. In deze zaak is een telefoontoestel van M. in beslag genomen. In de pin-berichten heeft M. het tegen T. over “twee spiksplinternieuwe dingen” die hij in de verkoop heeft. Hij noemt zelfs het kaliber en ook dat hij snel geld met de Glock’s wilt verdienen. Tegenover het militaire gerecht zei M. dat het allemaal een grapje was. “Het ging helemaal niet om vuurwapens, maar om drugs. Ik ben onschuldig”, zo verzekerde hij het Gerecht besaande uit twee rechters en een militaire officier.
 
Volgens de Officier van Justitie is er voldoende bewijs tegen M. De OvJ heeft in haar eis rekening gehouden met de relatief jonge leeftijd van M. en het feit dat hij niet eerder in contact is gekomen met justitie (blanco strafblad). “Hij heeft echter misbruik gemaakt van het vertrouwen van zijn werkgever en heeft de veiligheid van de gemeenschap in gevaar gebracht en verder alleen uit eigen gewin gehandeld. Ik neem hem dat zeer kwalijk”, aldus de OvJ in haar requisitoir.
 
De eis van de OvJ is relatief hoog. Het betreft een diefstal ex-artikel 155 van het Militaitre Strafrecht. Op de diefstal van vuurwapens staat een maximale straf van 9 jaar.
 
De zaak tegen de medeverdachte T. dient op 27 april 2013. Uitspraak in de zaak M. is op 13 maart 2013 om 10 uur ’s morgens.
 
Related articles:

Balie en administratie vestiging Curaçao gesloten in verband met waterschade

WILLEMSTAD – De balie (Front Office) en de administratie (Back Office) van de vestiging Curaçao van het Hof van Justitie zijn in verband met waterschade in het KNSM gebouw tot nader order gesloten.

Onregelmatigheden bij onderzoek griffiegelden Hof Curacao

WILLEMSTAD – Tijdens het jaarlijkse onderzoek naar de ontvangsten en afstortingen van griffiegelden heeft het bestuur van het Hof onregelmatigheden geconstateerd.

St. Maarten one step closer to averting FATF blacklisting

PHILIPSBURG--St. Maarten came one step closer to being compliant with the Financial Action Task Force (FATF) recommendations and avoiding being publicly listed as a jurisdiction with weak measures to combat money-laundering and terrorism-financing on Friday when Members of Parliament (MPs) unanimously passed the National Ordinance amending the Penal Code in connection with the implementation of some urgent international obligations.