Veroordeelde Brian Mariano wellicht toch naar WK

NETHERLANDS - Sprinter Brian Mariano, die voor Nederland aan de Olympische Spelen meedeed, moet wegens cocaïnebezit een gevangenisstraf van een half jaar uitzitten op Curaçao. Maar zolang er geen plaats voor hem is, kan hij gewoon hardlopen.

  
Zaterdag in Lisse werd hij met Rotterdam Atletiek zelfs nationaal kampioen op de 4x100 meter.
 
Als Brian Mariano zich met de estafetteploeg voor de WK in augustus kwalificeert en niet geblesseerd raakt, bestaat toch de kans dat hij straks niet meedoet in Moskou. De sprinter kan elk moment een oproep krijgen van de autoriteiten op Curaçao om een gevangenisstraf van een half jaar uit te zitten.
 
'God is groot, ik moet geloof blijven houden', probeerde Mariano zaterdag bij de strijd om de Ter Specke Bokaal in Lisse de onzekerheid van zich af te zetten. 'Ik moet blijven doen wat ik moet doen.'
 
Mariano (28), Europees kampioen met Nederland op de 4x100 meter en zesde op de laatste Spelen, werd eind vorig jaar, toen hij van Curaçao naar Amsterdam wilde vliegen, betrapt met 720 gram cocaïne in zijn koffer. Hij beweert onschuldig te zijn. Praten over die dag op vliegveld Hato bij Willemstad wil hij niet. Eerder zei hij er te zijn ingeluisd. 'Dit zou ik mijn moeder nooit aandoen.'
 
Zo lang er geen plaats is in de gevangenis kan Mariano gewoon zijn lievelingssport, atletiek, bedrijven. En zou hij dus zelfs aan de WK kunnen meedoen. Als de titelstrijd in de Verenigde Staten zou zijn geweest, was dat onmogelijk geweest, omdat hij met zijn veroordeling dat land niet in had gemogen. Dat geldt niet voor Rusland, heeft hij zich al laten informeren.
 
Ook de Nederlandse atletiekunie KNAU zal hem niet tegenhouden. 'Daar is geen reden voor', aldus interim-technisch directeur Willem van de Worp. 'Hij heeft geen verboden middelen gebruikt en heeft er ook niet in gehandeld.' Dat is voor de KNAU voldoende om hem niet te weren. 'Wij gaan niet over morele zaken', legde Van de Worp uit. 'We volgen alleen de reglementen.'
 
Het was zelfs sprintbondscoach Wigert Thunnissen die Mariano terug naar de atletiekbaan haalde. Op eigen kracht was het de sprinter niet gelukt de training weer op te pakken. 'Ik was kapot, eigenlijk', bekende Mariano zaterdag. 'Ik probeerde wel te trainen, maar voelde me niet lekker.'
 
Thunnissen: 'Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat onze topatleten goed onder de pannen zijn. Daarom heb ik Brian benaderd. Je kunt ook zeggen: 'Zit eerst je straf maar uit'. Dat is dus onzin. Dan maak je die straf alleen maar langer en hij kan er ook niets aan doen dat de gevangenis vol zit.'
 
Mariano is nu alweer twee maanden op volle kracht aan het trainen. Dat doet hij met de sprintselectie op Papendal. Hij woont in Het Dorp, de woongemeenschap voor gehandicapten bij Arnhem, waar ook een aantal topsporters is gehuisvest. 'Het gaat lekker', zegt Mariano. Hij heeft wel een behoorlijke trainingsachterstand. 'Ik denk dat ik nog twee maanden nodig heb om die helemaal in te lopen.'
 
Hij werd zaterdag derde op de 150 meter, het incourante nummer dat altijd tijdens de Ter Specke Bokaal wordt gelopen. Eerder op de middag was hij met Rotterdam Atletiek nationaal kampioen op de 4x100 meter geworden. Mariano, met opvallend rood geverfd haar, had de race goed geopend voor zijn ploeg.
 
Churandy Martina, 'onze held', zoals de speaker in Lisse hem noemde, liep ook mee met de Rotterdammers. Hij was in Nederland voor de presentatie van zijn biografie, afgelopen woensdag, en zo kon hij meteen Mariano moreel steunen bij zijn rentree op de baan. Martina heeft een brief aan de rechter in Curaçao gestuurd om aan te geven wat voor iemand Brian Mariano is. 'Alles gaat goed met hem', oordeelde de altijd optimistische sprinter over zijn veroordeelde vriend.
 
Niemand weet, ook Martina niet, wanneer Mariano zal worden opgeroepen. Het is niet onwaarschijnlijk dat dat nog een paar jaar duurt. Maar zeker is dat niet. Net als Martina is Mariano populair op Curaçao en aangenomen mag worden dat ze hem in ieder geval niet voor de WK zullen sommeren zich te melden. 'Ik wil naar de WK, dat is de focus', zei Mariano in Lisse.
 
(AD)
 

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.