Geslaagde miniconferentie “Tur Wowo Riba Bo”

WILLEMSTAD - Secretarissen-generaal (SG), Sector Directeuren, Directeuren en hogere leden van managementteams van ketenpartners en deelnemende organisaties hebben dinsdag deelgenomen aan de miniconferentie “Tur Wowo Riba Bo” van het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao.
 
Sprekers tijdens de miniconferenties waren Minister van Justitie, Nelson Navarro, Hoofdofficier van Justitie, Heiko de Jong, Projectleidster van “Tur Wowo Riba Bo” Thyrza Girigorie, schoolmaatschappelijk werkster, schoolmaatschappelijk werkster van het RK Centraal Schoolbestuur Galya Stroop, veldregisseur en coördinator van het veiligheidshuis Viandrelica Narcisio, Alex Wallé van de Federatie Antilliaanse Jeugdzorg/YAVE en FEFFIK-schoolbegeleider Marcel Pinedo. Yadira Bakhuis fungeerde als moderator.
 
Doel van de miniconferentie was in de erste plaats om nader met alle instanties samen te werken. Specifiek een intensieve samenwerking die op een gecoördineerde manier moet gaan plaats vinden. Het werk van de diverse deelnemers aan het project sluit volgens Hoofdofficier Heiko de Jong nog niet goed op elkaar aan. “Iedereen is op diens eigen eilandje bezig. We dweilen met de kraan open. Doel van de conferentie was het 
bewustmaken van de genodigden. Nauwere en intensievere samenwerking is noodzakelijk”, aldus De Jong.
 
Deelnemers aan de conferentie zijn verder tot de conclusie gekomen dat ketenpartners en diegenen in het veld moeten samenwerken. In navolging op deze conferentie wordt er ook met een communicatie en 
kennismakingsoffensief gestart waarbij de deelnemers aan “Tur Wowo Riba Bo” (Top C) kennis zullen maken met de verschillende actoren op het werkveld en andersom. Gestart wordt bij het Ministerie van SOAW waar eind van deze maand al een kennismakings- en informatiesessie wordt gehouden voor de regisseurs van de Top C en de maatschappelijk werkers van het Centrum Familie en Jeugd van SOAW. Er zal nader worden bekeken bij de relevante instantie om te kijken wat de instanties voor elkaar kunnen betekenen. Op termijn zullen ook NGO’s worden betrokken bij het hele proces.
 
“Tur Wowo Riba Bo” is in navolging van de Top 600 in Amsterdam ook Curaçao eerder dit jaar op ingevoerd. 
 
De redenen hiervoor zijn de forse stijging van het aantal high-impact crimes gepleegd door vergrote jeugdigen/jongvolwassenen en de onveiligheidsgevoel onder de burgers hierdoor.
 
Het doel van het project is het aantal high-crime delicten en recidive verminderen, het voorkomen dat jongeren high-impact delicten gaan plegen en vooral kansen en alternatieven creëren door het subject en ook het gezin waar mogelijk te helpen en te begeleiden. De jongeren worden geselecteerd op basis van criteria. Het moeten recidivisten bijvoorbeeld zijn, de leeftijd van 12 tot 24 jaar hebben, een veroordeeld zijn in 2012, 2013 of 2014 en ‘high Impact’ delict hebben gepleegd (diefstal met geweld, zware mishandeling, moord/doodslag).
 
 
Hier leest u de toespraken van de Minister van Justitie en de Hoofdofficier van Justitie ter gelegenheid van de opening van de mini-conferentie.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.