Regiezitting in zaak Troya tegen familie Grynstein

Na drie jaar en onder andere een terug verwijzing naar de rechter-commissaris voor verder onderzoek, is er vrijdag weer een regiezitting in de zaak Troya.
 
Dat schrijft de Extra.
 
Het is het Curaçaose vervolg op een witwaszaak die in Nederland aan het rollen kwam.
 
In deze zaak wordt de familie Grynstein uit Curaçao verdacht van het witwassen van in totaal ruim 322 miljoen dollar. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat uit van een criminele organisatie die op grote schaal gebruikmaakte van ‘dollartoerisme’ uit Venezuela. Venezolanen kochten zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kregen ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Dollars zijn op de Venezolaanse markt meer waard dan daarbuiten omdat buitenlandse valuta’s er schaars zijn.
 
Een deel van de vermeende witwasoperatie is beschreven in het strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van ING. De bank kwam begin september een schikking overeen met het OM omdat die tekort was geschoten bij het voorkomen van witwassen. 
De bank kreeg daarbij een boete van 775 miljoen euro.
 
In 2009 is de handelsonderneming van verdachten op Curaçao opgericht. In 2010 is deze Naamloze Vennootschap als buitenlandse rechtspersoon ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel in Amsterdam als een vanuit Amsterdam opererende handelsonderneming in farmaceutische producten. Enkele maanden na inschrijving wijzigde de bedrijfsnaam naar de huidige naam. Ook de bedrijfsdoelstelling werd aangepast naar ‘handel in damesonderkleding’.
 
De NV had een vestigingsadres op Curaçao en een kantooradres in Amsterdam, waar een groot aantal rechtspersonen was gevestigd. Uit onderzoek komt naar voren dat nooit enige handelsactiviteit in farmaceutische producten en/of kleding in Nederland heeft plaatsgevonden. Deze valse voorstelling van zaken is vermoedelijk een dekmantel voor de financiële dienstverlening.
 
Het onderzoek heeft talrijke verdachte geldstromen aan het licht gebracht van en naar de bankrekening van de NV van verdachten. Vermoedelijk zijn die gedaan onder het mom van contante verkoopomzet uit de handel in kleding.
In totaal is er een bedrag van bijna 150 miljoen euro bijgeschreven vanuit een zogeheten Duitse payment service provider. Dit is een legale provider die winkeliers voorziet in betaalmogelijkheden zoals pinterminals, bankoverschrijvingen en creditcardbetalingen.
 
De NV van verdachten heeft de, via de payment service provider, verkregen pinterminals buiten het zicht van de autoriteiten om naar Curaçao verplaatst. Daar zijn deze vrijwel uitsluitend gebruikt voor betalingen met Venezolaanse creditcards. 
 
De NV heeft op Curaçao contante valuta verkocht aan Venezolanen tegen een creditcard betaling, waarvan de tegenwaarde op de Nederlandse bankrekening is bijgeboekt. De bijgeschreven gelden zijn daarna direct overgeboekt naar bankrekeningen in onder meer de Verenigde Staten, Curaçao en Panama. De verkoop van het contante geld is vervolgens in de jaarrekening boekhoudkundig gepresenteerd als verkoopomzet van kleding door de verdachte NV in Amsterdam.
 
Related articles:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.