Lastenverzwaring op BES door belastingstelsel?

KRALENDIJK - De invoering van het nieuwe belasting- en zorgstelsel op de BES eilanden heeft geleid tot hoge tarieven en dus een exposieve stijging van de lastendruk. De koopkracht op Bonaire, Saba en Sint Eustatius is dus wel degelijk achteruitgegaan. Dat betoogt Wietze Koopman, hij is oud-belastinginspecteur, woonachtig op Bonaire.

Koopman spreekt hiermee de conclusies tegen van onderzoeksbureau Ecorys die een koopkracht onderzoek deed op de BES eilanden. Over het nieuwe belastingstelsel zegt hij dat de bedoeling alleen een verschúiving van de kosten was, van een belasting op inkomsten naar een belasting op goederen.
 
Geen prijsstijging
Bezwaarlijk vindt Koopman het dat de Nederlandse regering bij hoog en laag volhoudt dat er geen prijsstijgingen uit voort zouden vloeien. Netto houdt een huishouden wellicht meer geld over maar dat weegt niet op tegen de extra kosten die mensen kwijt zijn aan de boodschappen.

Ook het nieuwe zorgstelsel zorgt voor een stijging van de lasten, Koopman spreekt zelfs van een verdubbeling van de kosten voor een deel van de bevolking. De Nederlandse regering heeft dat verkeerd ingeschat, maar zal de fout, gezien de bezuinigingen die Nederland boven het hoofd hangen, niet herstellen.
 
Compensatie
Uit onderzoek van diezelfde Nederlandse regering blijkt dat de BES-eilanden zo'n 43 tot 61 miljoen dollar nodig hebben, terwijl ze 34 miljoen kregen. Voor de compensatie wordt uitgegaan van het laagste bedrag, Nederland betaalt 8 miljoen extra.
 
Koopman betreurt de Nederlandse houding. Als er in een dorp in Noord-Groningen zulke grote armoedeproblemen zouden zijn, stond iedereen op zijn achterste poten en nu dat op de BES-eilanden gebeurt, hoor je er niemand over, aldus de oud-belastinginspecteur.
 
 
Related articles:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.