Kort geding tegen luchthaven ingediend

ORANJESTAD — Een groep van 111 taxichauffeurs heeft vandaag een kort geding tegen luchthavenautoriteit AAA ingediend. Ze willen vrije toegang tot de luchthaven zonder dat ze daarvoor een financiële vergoeding hoeven te betalen. Naar verwachting dient de zaak binnen twee weken, aldus hun advocaat Gabri de Hoogd.

Taxichauffeurs moeten namelijk vanaf vandaag betalen voor toegang tot ‘de eerste ring’ bij de luchthaventerminals. Alleen taxi’s en bussen op deze ring mogen passagiers zowel ophalen als afzetten. Andere chauffeurs moeten gebruik maken van de tweede ring en mogen daar alleen passagiers afzetten. Toegang tot de eerste ring is alleen mogelijk wanneer de chauffeurs of vervoersbedrijven een overeenkomst hebben getekend met AAA. Taxichauffeurs betalen hiervoor jaarlijks het bedrag van 115 florin. Hiervoor krijgen ze een pasje dat toegang geeft tot de eerste ring die per vandaag met slagbomen is afgesloten. Daarnaast mogen deze chauffeurs ook gebruik maken van recreatieve faciliteiten die speciaal voor hen zijn neergezet.

Touroperators zouden voor toegang jaarlijks 650 florin per bus moeten betalen. Vakbondleider Diego de Cuba (STA) liet eerder weten dat deze touroperators met spanning de rechtzaak van de taxichauffeurs tegen AAA afwachten. Wanneer de chauffeurs winnen, dan hoeven de bussen mogelijk ook niet te betalen.

De chauffeurs vinden dat de weg voor de luchthaventerminal openbare weg is en dat het afsluiten van deze weg na 30 jaar ‘gewoonterecht’ niet zomaar mag. Bovendien zijn ze bang dat er een precedentwerking vanuit gaat. “Nu is het de luchthaven, wat als nu over een paar maanden de hotels ook slagbomen gaan plaatsen en geld vragen om passagiers op te halen”, zegt De Hoogd. Dat willen de chauffeurs dus voorkomen.

Vanaf vandaag rekent havenautoriteit APA ook het jaarlijkse bedrag van 115 florin voor taxichauffeurs die passagiers willen ophalen en afzetten bij de cruiseterminal. Dit was voorheen 285 florin per jaar. De verlaging is in overeenstemming met het protocol dat vorig jaar werd afgesloten tussen Transport-minister Otmar Oduber (AVP) en de taxichauffeurs. In datzelfde protocol werd overigens afgesproken dat de luchthaven ook geld zou gaan vragen voor toegang. Tot nu toe hebben van de in totaal 400 taxichauffeurs rond de 150 getekend en betaald aan AAA.

Mr. Gabri de Hoogd is an attorney at James Martin & Associates on Aruba.

Related article:

- Taxichauffeurs slepen luchthavenautoriteit voor rechter

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.