Faillissement Van Assendelft van Wijck in Belgiƫ aangehouden

WILLEMSTAD – Op 6 september jl is door de Rechtbank van Koophandel in Antwerpen een aanvraag faillissement van de Stichting Particulier Fonds (feitelijk eigenaar) C.E. van Van Assendelft van Wijck tijdelijk aangehouden, omdat de Curacaosche SPF Vita et Pax, zaaksvoerder van de CV Vitea Nouveau eerst nogmaals formeel diende te worden opgeroepen.

De SPF Vita et Pax staat algemeen bekend als een onderneming van de in opspraak geraakte Christiaan van Assendelft van Wijck. De vorderingen zijn afkomstig van diverse advocaat kantoren uit België, waaronder Astrea advocaten uit Antwerpen. Deze blijken vorderingen te hebben op de CV Vitea Nouveau, een commanditaire vennootschap, waarvan de zaaksvoerder de Curaçaose SPF Vita et Pax blijkt.

De zaak gaf eerder beroering in België omdat de commanditaire vennootschap door de Curacaosche SPF is gebruikt om belastingen te ontduiken met betrekking tot de aanschaf en verdwijning van de 2 Rolls Royces van Van Assendelft van Wijck. Deze zaak is in onderzoek bij de Belgische belastingdienst. In het faillisementsverzoek van 3 augustus jongstleden staat vermeld dat van de CV Vitea Nouveau geen adressen van vennoten of aandeelhouders bekend waren. Daarom wordt de Curacaosche SPF Vita et Pax in België als inactief gezien. De SPF Vita et Pax is één van de vier Stichtingen van Van Assendelft van Wijck, waarvanuit de vastgoedhandelaar zijn internationale handels activiteiten bedrijft, waaronder project, bouw- en vastgoedbeheer en andere handelsactiviteiten. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Van Assendelft tot voor kort eveneens bestuurder was van SPF Cape Cod en SPF Rosalinde Christal Claire en Stichting Villa Toscane.

Uit kadastergegevens blijkt dat deze eigenaren zijn van diverse andere onroerende goederen, waaronder het appartementencomplex Villa Toscane, alsmede, het nieuw verrezen kantoor gebouw aan de voorzijde, alsmede de Beachclub St. Tropez op Pietermaai 138-152. Op deze terreinen stond voorheen het in 2003 gesloopte monument Stellamaris. SPF’s zijn op Curaçao normaal rechtspersonen met een onafhankelijk bestuur en een doelstelling. Een Stichting Particulier Fonds heeft geen winstoogmerk en de verplichting een boekhouding te voeren. In het geval van Van Assendelft van Wijck is met name Vita et Pax bijzonder omdat Van Assendelft als inwoner van Curacao zowel de achterligger als (tot voor kort jarenlang) bestuurder is, alsmede de Stichting als een handelsonderneming drijft. De SPF is echter sinds 2002 door de Curacaosche belastingdienst van winstbelasting vrijgesteld.

De bovenvermelde Stichtingen zijn recent het middelpunt van discussie op Versgeperst, forums en in juridische kringen, toen bleek dat op 25 juni 2012, in het aanzien van diverse faillissementsaanvragen, een opmerkelijke bestuurswisseling had plaatsgevonden. De dochter van Christiaan Van Assendelft van Wijck, Rosalinde van Assendelft van Wijck, is toen aangesteld als bestuurder van de drie SPF’s en de Stichting.

(Knipselkrant Curaçao)

Related articles:

- 12 new creditors demand bankruptcy of Van Assendelft van Wijck

- Verzoek faillissement Van Assendelft van Wijck

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.