Aandacht voor aanpak mensenhandel op Curaçao

WILLEMSTAD - "Mensenhandel is een ernstig misdrijf en vormt een grove schending van de rechten van de mens. Uitbuiting staat centraal binnen dit begrip en de omstandigheden waarin slachtoffers van mensenhandel veelal verkeren zijn schokkend." aldus het Openbaar Ministerie Curacao in een vandaag uitgegeven persbericht.

 
Om deze reden geeft het Openbaar Ministerie Curaçao (OM) prioriteit aan de opsporing en vervolging hiervan.  
Mensenhandel is als zodanig strafbaar gesteld in art. 2:239 van het Wetboek van Strafrecht. Hiervoor kan in beginsel een maximum gevangenisstraf van 9 jaar worden opgelegd. Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een hogere 
straf worden opgelegd, namelijk 12 jaar als het feit door meer personen is gepleegd, 15 jaar als de mensenhandel betrekking heeft op kinderen, 18 jaar als de mensenhandel zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft en maar liefst 
24 jaar als het de dood ten gevolge heeft.
 
De definitie van de Verenigde Naties van mensenhandel is gericht op uitbuiting; namelijk onder dwang of misleiding economisch voordeel trekken uit iemands afhankelijkheidspositie. Volgens ons Wetboek van Strafrecht 
Artikel 2:239 betreft mensenhandel, naast seksuele uitbuiting, ook gedwongen of verplichte arbeid of diensten, slavernij en met slavernij of dienstbaarheid te vergelijken praktijken.
 
De Procureur-Generaal (PG) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de afspraken op het terrein van de strafrechtelijke handhaving van mensenhandel en andere vormen van migratiecriminaliteit, zoals mensensmokkel. Het fenomeen krijgt daarom ieder jaar weer aandacht in het OM Jaarverslag en zeer recentelijk in het Jaarplan 2013 van het OM.
 
Curaçao heeft de afgelopen maanden belangrijke stappen gezet in de bestrijding van mensenhandel. Een bredere bewustwording van het probleem binnen de samenleving is evenwel belangrijk om mensenhandel tegen te 
gaan. Het Openbaar Ministerie wil hierin haar verantwoordelijkheid nemen.
 
Signalen over mogelijke uitbuitingssituaties worden door het OM nauwlettend onderzocht en kunnen leiden tot het instellen van opsporingsonderzoeken.
 
Lees hier Titel XVII Misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid Artikel 2:239 uit het Wetboek van Strafrecht
 
Related articles:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.