Om eist beroepsverbod en voorwaardelijke celstraf in zaak Mitch Henriquez

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden geëist tegen twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez op 27 juni 2015 in het Haagse Zuiderpark. Een dag na de aanhouding kwam Henriquez te overlijden.
 
De rechtbank Den Haag heeft in december 2017 uitspraak gedaan in deze strafzaak. De twee agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor mishandeling die de dood van Henriquez tot gevolg heeft gehad.
 
Het gerechtshof Den Haag startte in november 2018 met het hoger beroep in deze strafzaak. De inhoudelijke behandeling begon op 1 april 2019 in het Justitieel Complex Schiphol.
 
Wat het OM betreft maakten de agenten grote fouten tijdens de uitoefening van hun beroep en overschreden zij de grenzen aan het gebruik van hun geweldsmonopolie. Dat zij weer in uniform de straat op kunnen is volgens het OM niet uit te leggen. Daarom heeft het OM in hoger beroep ook een ontzetting uit het ambt voor de duur van twee jaar gevorderd.
 
Het OM meent in hoger beroep anders dan in eerste aanleg, waar het acute stress syndroom als meest waarschijnlijke doodsoorzaak werd gezien, dat wel degelijk verband is tussen het door de agenten uitgeoefende geweld bij de aanhouding en het overlijden van Henriquez. In aanvulling op het reeds verrichte onderzoek werd in hoger beroep een deskundige gevraagd te rapporteren over de vraag na hoeveel tijd druk op de halsslagaders leidt tot onomkeerbare hersenschade.
 
Related articles:
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.