Spigt Litigators valt uiteen, negen partners en advocaten naar bureau Brandeis

NETHERLANDS - Drie partners van Spigt Litigators stappen met hun team over naar bureau Brandeis, het kantoor van Christiaan Alberdingk Thijm en Hans Bousie. Daarmee wordt bureau Brandeis een breed litigation kantoor. Dat meldt Advocatie.
 
Partners Frank Peters, Louis Berger en Jozua van der Beek en hun teams behoren tot de overstappers. De andere partners en advocaten van Spigt Litigators hebben inmiddels elders onderdak gevonden.
 
Bureau Brandeis ging eerder al in zee met Hans Bousie die met zijn media- en entertainmentpraktijk het profiel van het kantoor verbreedt. Met de komst van de nieuwe partners Peters, Berger en Van der Beek en hun teams – in totaal negen mensen – begint bureau Brandeis met twintig advocaten een serieuze omvang te krijgen, met nieuwe specialisten op het gebied van corporate litigation, financieel ondernemingsrecht en cassatie. En er zit nog een uitbreiding aan te komen.
 
De drie nieuwe partners willen eigenlijk niet veel kwijt over hun vorige werkgever en de omstandigheden van hun vertrek. “We hebben altijd met heel veel plezier bij Spigt Litigators gewerkt, maar we zitten hier nu namens bureau Brandeis.”
 
De drie raakten aan het begin van het jaar in gesprek met Alberdingk Thijm. “We voelden ons zeer aangesproken door het elan van Alberdingk Thijm en Bousie, en dan vooral hun keuze om met hun litigation kantoor ook te gaan voor een kritische opstelling in het maatschappelijk debat. We hebben de overstap gemaakt vanuit de wil om daaraan mee te doen, en meer ruimte te hebben voor zaken die er echt toe doen. Dat zat al duidelijk in het DNA van onze eigen praktijk, denk aan class actions en ons optreden tegen toezichthouders en grootbanken. Maar dat gaan we nu een stap verder brengen,” zegt Frank Peters.
 
Louis BergerDe drie geloven in de positionering van Brandeis als echt litigation kantoor. “Procesrecht is volgens ons de kern van de advocatuur. Contractenwerk en M&A staan onder druk binnen de advocatuur, ook financieel. Het is niet voor niets dat de accountants zich op dat werk storten. Wij willen echt problemen oplossen voor bedrijven en instellingen. Generiek contractenwerk kun je voor een heel belangrijk deel met ICT aanpakken, maar met het oplossen van conflicten gaat dat niet. Dat blijft slimme-mensenwerk,” aldus Louis Berger.
 
De positionering van bureau Brandeis kan er toe leiden dat een vertegenwoordiger van de ‘gevestigde orde’ niet bediend kan worden, maar daar hebben de drie geen moeite mee. “Wij kiezen ervoor te procederen tegen de grote banken, tegen de grote accountants en tegen de overheid. Als een van die partijen zich bij ons meldt, dan zullen wij niet voor ze optreden. Daar hoef je het onderling maar één keer over te hebben, en dat hebben we gedaan,” vertelt cassatie specialist Jozua van der Beek.
 
Geluiden dat juist dat een van de problemen was van Spigt Litigators, wijzen ze van de hand. “De underdog hoeft helemaal geen noodlijdende partij te zijn. Er zijn genoeg start ups en andere grote, nieuwe partijen die bij ons aankloppen. Dat gezegd hebbende: Brandeis is geen puur money driven kantoor, al wordt hard en goed werken nog altijd prima beloond. We zullen vaker zaken pro Deo doen, we zullen meer deelnemen aan maatschappelijke discussies en wetgevingstrajecten. Dat aspect is geïntegreerd in de bedrijfsvoering van bureau Brandeis,” aldus Peters.
 
De drie partners hebben er alle vertrouwen in dat hun bestaande klanten zullen volgen naar het nieuwe kantoor. “Maar die beslissing ligt uiteraard bij de klant zelf.”
 
“De naam Spigt blijft gewoon in de markt”, aldus Leo Spigt. “Ik heb er vrede mee. Na het mislopen van de fusie met Greenberg Traurig was de conclusie eigenlijk dat mensen maar eens om zich heen moesten kijken. Dat hebben de drie partners die nu gezamenlijk met hun teams vertrekken gedaan. Ik vind het eigenlijk een hele mooie stap die ze maken met bureau Brandeis. Niets in het leven is voor eeuwig.”
 
Leo Spigt klinkt berustend als het gaat om het uiteenvallen van Spigt Litigators, maar strijdbaar als het gaat om zijn eigen toekomst. “Ik heb altijd gezegd dat ze me naar buiten moeten dragen. Zover is het gelukkig nog lang niet. Ik ga nu samen met een aantal partners aan mijn tiende kantoor beginnen. Ik vind het vak nog veel te leuk.”
 
 
Spigt Dutch Caribbean verklaart dat deze ontwikkelingen volledig los staan van het kantoor op Curaçao. “Spigt Litigators (Amsterdam) en Spigt Dutch Caribbean (Curaçao) hebben weliswaar een gezamenlijke geschiedenis,  maar zijn al een aantal jaren volledig gescheiden en onafhankelijk van elkaar. Het einde van Spigt Litigators raakt Spigt Dutch Caribbean daarom in het geheel niet. Vanuit onze vestiging in Curaçao blijven wij als vanouds diensten in het gehele Nederlands Caribische gebied verlenen.”
 
De 13 advocaten en belastingadviseurs van Spigt Dutch Caribbean zijn gespecialiseerd in ondernemingsrecht, financieel recht, belastingrecht en geschillenbeslechting. 
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.