OM eist waarschijnlijk vrijspraak voor drie verdachten in zaak Country Garden

KRALENDIJK – De dubbele moordzaak Country Garden is gecompliceerd voor het Openbaar Ministerie BES (OM BES) én voor het gerecht.
 
Op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling was er sprake van tegenstrijdige verklaringen en onduidelijkheden over de betrokkenheid van de verdachten. Het OM gaat voor zeker drie verdachten vrijspraak eisen.
 
De strafzaak van de hoofdverdachte Rayan Frans is aangehouden tot 3 juni omdat de advocaat nog steeds het dossier niet goed kent. Op 27 februari is er uitspraak voor de zes andere verdachten.
 
De onderzoeken door politie, marechaussee en het OM hebben ruim een jaar in beslag genomen. De dubbele moordzaak was een enorme uitputtingsslag en heeft veel gevergd van de al lage capaciteit van de politie op Bonaire.
 
In de nacht van 23 op 24 januari werden de lichamen van Francis Lourens en Thursten Scholts aangetroffen. Een lijk lag in een afgebrande auto op de weg naar Rincon en het andere lichaam in een dam in Kralendijk. Tijdens de zitting kwam naar voren dat drugs het motief was plus wraak tussen de hoofdverdachte en één van de slachtoffers.
 
Verbazing
Rechter Irma Lips fronste diverse keren tijdens de zitting. Niet alleen Lips, maar ook de officieren van Justitie Henry Hambeukers en Rob Rammeloo gaven blijk van verbazing als na een reeks vragen, toch open einden blijven bestaan. Achter de rug  van Lips staat een hoge kast met tientallen ordners met informatie over de dubbele moordzaak. Die zitten ook vol met tegenstrijdige, onvolledige en ontwijkende verklaringen. De drie verdachten die op dinsdag terecht stonden worden moord cq. doodslag of medeplichtigheid daarvan ten laste gelegd. Ook het illegal bezit van een vuurwapen en shotgun wordt hen verweten.
 
“Meneer Martijn, u hebt zoveel waarheden verteld”, zegt Lips een beetje cynisch. “Hoe zit het nou?" Verdachte Lisandro Martijn is totaal veertien keer verhoord en heeft elke keer een andere verklaring afgelegd. Martijn heeft zichzelf aangegeven, min of meer onder druk van een onbekende die hem en zijn familie heeft bedreigd. Lips ondervroeg de eerste drie verdachten intensief. Ook het OM deed nog pogingen de waarheid boven tafel te krijgen.
 
Bewijzen
De twee verdachten Cueto Pacheco en Wanga spreken elkaar continu tegen in de rechtszaal. Norman Serphos, woordvoerder vaan het OM, laat doorschemeren dat het OM vrijspraak gaat eisen voor een aantal verdachten. Het OM kan niet overtuigend bewijzen dat de verdachten de ten laste gelegde feiten hebben begaan.
 
De strafzaak van hoofdverdachte Rayan Frans komt in juni. Advocaat Roy Gonet geeft aan het dossier van zijn cliënt nog niet goed te kennen en meer tijd nodig te hebben om Frans – die tegen zijn wil in Nederland opgesloten zit – te spreken. Het OM heeft ter zitting opgemerkt dat Gonet niet voldoende gebruik heeft gemaakt van de aangeboden faciliteiten om met zijn cliënt te communiceren. Op dit punt antwoordde Frans ad rem:  “via de telefoon praten is niet betrouwbaar. Geen enkel advocaat praat met zijn cliënt via de telefoon.” Ook de mogelijkheid om vaker naar Nederland af te reizen is door het OM aangeboden. Frans heeft in de rechtszaal psychiatrische en psychologische onderzoeken geweigerd en volhardt in zijn onschuldigheid.
 
Het gerecht heeft vier dagen uitgetrokken voor deze rechtszaak. Net als bij de pro forma en regiezitting zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De behandeling van de zaak van de zes verdachten neemt anderhalve dag in beslag. Op morgenmiddag volgt requisitoir van het OM en de strafeisen tegen de verdachten. Volgens Serphos gaan de officieren van Justitie Hambeukers en Rammeloo uitleggen hoe volgens hen de puzzel in elkaar steekt.
 
Caribisch Netwerk
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.