Medeverdachten cashkip-smokkel ‘onder voorwaarden’ vrij

ORANJESTAD — De van smokkel en witwassen verdachte Ramon Helgers is gisteren op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn strafzaak.
 
Tijdens een regiezitting afgelopen vrijdag vroegen de advocaat van Helgers en die van mede-verdachte Rupert G. om schorsing van de hechtenis. Die wens werd door de rechter ‘onder voorwaarden’ gehonoreerd.
 
Helgers, bekend als eigenaar van restaurant Madame Janette, voldeed gisteren aan de voorwaarden en mocht gevangenis KIA verlaten. Medeverdachte G. zit nog vast. Hij komt op vrije voeten zodra ook hij aan de voorwaarden voldoet. Welke voorwaarden dat zijn, wil het Openbaar Ministerie niet kwijt, zegt woordvoerder Ann Angela desgevraagd. Volgens onbevestigde berichten gaat het om een borgsom. Hoofdverdachte Hennie van Rey, die in Nederland terecht staat, kwam in februari van dit jaar ook op borgtocht vrij. Hij moest 100.000 euro borg betalen en zijn paspoort inleveren.
 
Helgers en G. zaten sinds juni 2015 vast nadat autoriteiten een koelcontainer met ongeveer 2,8 miljoen euro aan contanten, verstopt in bevroren kippenvlees, onderschepten. Helgers, G. en Van Rey werden gearresteerd op verdenking van het smokkelen en witwassen van miljoenen euro‘s. Bij gelijktijdige onderzoeken in Nederland en België werd toen door justitie bijna 4 miljoen euro aangetroffen en in beslag genomen. Justitie denkt dat de verdachten in totaal, over een periode van enkele jaren, een bedrag van ruim 23 miljoen euro hebben verplaatst van Nederland naar Aruba en vervolgens naar Venezuela. De autoriteiten denken dat het gesmokkelde geld afkomstig is uit drugshandel.
 
De behandeling van de zogeheten cashkip-zaak is, op verzoek van de verdediging, verwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van getuigen. De volgende regiezitting staat gepland op 3 juni.
 
Amigoe
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.