Staten akkoord met OB-differentiatie

WILLEMSTAD — De wet op de differentiatie van de omzetbelasting (ob) werd gisteravond met 11 stemmen voor en 10 tegen aangenomen door de Staten. De wet treedt per 1 mei in werking en houdt in dat de overheid ongeveer 16 miljoen gulden per jaar meer in kas zal krijgen.

 
De Staten keurden tevens twee wijzigingen op de wet goed. De eerste wijzing betrof de medische beroepsgroepen. Tot nu toe werd er geen ob geheven voor medische ingrepen behalve bij psychologische behandelingen. Met de wetswijziging vallen psychologen nu ook onder het nul-tarief.
 
De tweede wetswijziging, ingediend door onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, pleit voor een transitieperiode van 1 mei tot en met 31 december van dit jaar. In die transitieperiode zijn alle winkeliers verplicht om de prijs exclusief en de prijs inclusief ob van alle producten in de schappen bekend te maken. Volgens Sulvaran is dit nodig om eventuele problemen te voorkomen met het heffen van het verkeerde ob-percentage. Door de plicht om beide prijzen te vermelden raken zowel consument als ondernemer gewend aan de verschillende ob-tarieven, aldus Sulvaran.
 
Door de differentiatie vallen een aantal producten onder een nieuw en hoger tarief van 9 procent. Dat zijn alcoholische dranken, tabaksproducten, wapens en munitie, vuurwerk, jachten en pleziervaartuigen, auto’s en comsumpties bij restaurants.
 
Maar het aantal producten dat uitgezonderd is, of beter gezegd onder het nul-ratief valt, is groter geworden. Het gaat om alle soorten verse groenten en fruit, alle graansoorten, alle meelsoorten, eieren, babyvoeding en alle typen rijst. Onder deze categorieën vallen zeker 150 verschillende producten.
 
Groot verschil in de wetsverandering is dat bijvoorbeeld nu niet alleen brood is uitgezonderd van ob, maar ook het meel waarmee brood wordt gemaakt. Tot nu toe was dit niet het geval. Bijzonder is ook dat een nul-tarief over verse groenten en fruit wordt geheven in alle schakels. Dit was tot nu toe ook niet het geval.
 
Prijsstijging 0,2 procent
 
Minister Jardim beantwoordde gisteren een heel scala aan vragen die in de eerste ronde werden gesteld. Zo had Humphrey Davelaar (PNP) gevraagd wat voor effect de maatregel op de economie heeft. Volgens Jardim zal er een gemiddelde prijsstijging plaatsvinden van 0,2 procent. Het totale pakket aan maatregelen die nu worden ingevoerd kan volgens Jardim een economische krimp van ongeveer 2,2 procent veroorzaken met een mogelijk verlies van 1000 tot 1500 banen. Om dit tegen te gaan meldt hij dat er stimulerende maatregelen worden genomen om de economie te laten groeien.
 
Bij de ob-verhoging van 1 procentpunt vorig jaar was de economische impact groter. Dat bracht 70 miljoen extra in de overheidskas, maar veroorzaakte een inflatie van tussen de 1 en 2 procent.
 
Op de opmerking van Charles Cooper, die deze maatregel een ‘ad hoc’-maatregel vindt, antwoordde Jardim dat hij het hier niet mee eens is en dat het deel uitmaakt van een groot samenhangend geheel van maatregelen. Cooper had ook opgemerkt dat de regering zo’n 100 miljoen gulden per jaar laat liggen doordat de belastinginning en compliance te wensen overlaten. Volgens Jardim zal dat allemaal ook geoptimaliseerd worden met de invoering, de komende tijd, van de verzegelde kasregisters bij onder meer winkels en horecabedrijven.
 
Ook kleine technische details kwamen aan de orde: zo legde Jardim uit dat het nulprocentstarief voor verse groenten en vers fruit geldt. Als antwoord op een vraag van Monique Koeyers legde hij uit dat op gesneden fruit ook nul procent zal worden geheven, maar op batido’s 9 procent, omdat dit tarief wordt geheven op artikelen voor directe consumptie.
 
(Amigoe)
 
Related articles:

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.