Isla verantwoordelijk voor vervuiling in saliña St. Marie/Jan Kok

WILLEMSTAD – Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft vandaag geoordeeld dat Isla Rafinaderij Curaçao (Isla) verantwoordelijk is voor de vervuiling in de saliña Rif St. Marie/Jan Kok die in augustus 2012 heeft plaatsgevonden.
 
Het Gerecht acht het bewezen dat de olie die het binnenwater is binnengestroomd afkomstig is van een ‘oil spill’ uit de terminal van de Isla te Bullenbaai op 12 augustus 2012.
 
De procedure heeft lang geduurd, omdat verschillende getuigen gehoord moesten worden en omdat de zaak tot twee keer toe is geschorst zodat de partijen konden proberen tot een regeling te komen.
 
Het Gerecht veroordeelt Isla tot het betalen van ongeveer 70 duizend gulden aan de eigenaren van de terreinen, Stichting Monumentenzorg en Sea Shore Properties N.V., voor het onderzoek naar de schade en de schoonmaak van het gebied.
 
Tevens dient Isla additionele schade, die in een andere zaak moet worden berekend, te betalen.
 
Daarnaast, om olievervuiling in de binnenwateren nogmaals te voorkomen, is Isla veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van een half miljoen gulden voor elke keer dat het bedrijf de binnenwateren vervuilt. Indien Isla een voorziening aan de ingang van het binnenwater bouwt om olie te weren, heeft zij aan deze beslissing voldaan.
 
 
Stichting Monumentenzorg en Sea Shore Properties N.V. werden in deze zaak vertegenwoordigd door Rogier van den Heuvel van VanEps Kunneman VanDoorne. Refineria Isla Curacao werd bijgestaan door thomas Aardenburg van Soliana Bonapart & Aardenburg.
 
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.