Isla verantwoordelijk voor vervuiling in saliña St. Marie/Jan Kok

WILLEMSTAD – Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft vandaag geoordeeld dat Isla Rafinaderij Curaçao (Isla) verantwoordelijk is voor de vervuiling in de saliña Rif St. Marie/Jan Kok die in augustus 2012 heeft plaatsgevonden.
 
Het Gerecht acht het bewezen dat de olie die het binnenwater is binnengestroomd afkomstig is van een ‘oil spill’ uit de terminal van de Isla te Bullenbaai op 12 augustus 2012.
 
De procedure heeft lang geduurd, omdat verschillende getuigen gehoord moesten worden en omdat de zaak tot twee keer toe is geschorst zodat de partijen konden proberen tot een regeling te komen.
 
Het Gerecht veroordeelt Isla tot het betalen van ongeveer 70 duizend gulden aan de eigenaren van de terreinen, Stichting Monumentenzorg en Sea Shore Properties N.V., voor het onderzoek naar de schade en de schoonmaak van het gebied.
 
Tevens dient Isla additionele schade, die in een andere zaak moet worden berekend, te betalen.
 
Daarnaast, om olievervuiling in de binnenwateren nogmaals te voorkomen, is Isla veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van een half miljoen gulden voor elke keer dat het bedrijf de binnenwateren vervuilt. Indien Isla een voorziening aan de ingang van het binnenwater bouwt om olie te weren, heeft zij aan deze beslissing voldaan.
 
 
Stichting Monumentenzorg en Sea Shore Properties N.V. werden in deze zaak vertegenwoordigd door Rogier van den Heuvel van VanEps Kunneman VanDoorne. Refineria Isla Curacao werd bijgestaan door thomas Aardenburg van Soliana Bonapart & Aardenburg.
 
 
 
 

Geen vervolging vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeval

KRALENDIJK - Op 11 september 2018 vond er zeer ernstig verkeersongeval plaats op de Kaya Korona. De bestuurder van een vrachtauto raakte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een tegemoet komende auto aan.

Boetes OM voor “niet-registreren” makelaars en autohandelaren

WILLEMSTAD - Naar aanleiding van een aangifte van de FIU (Financial Intelligence Unit Curacao) in april 2019, heeft het OM 44 transactievoorstellen doen uitgaan naar makelaars en autohandelaren.

Gezaghebber Bonaire wordt niet vervolgd

KRALENDIJK - De gezaghebber van Bonaire, de heer E.E. Rijna, wordt door het Openbaar Ministerie niet vervolgd wegens overtreding van vergunningvoorschriften door het bedrijf Bon Recycling BV.