Centrale bank-president Tromp getuige in Grynsztein witwaszaak

ZWOLLE - De Curaçaose centrale bankier Emsley Tromp moet als getuige worden gehoord in het grote Nederlandse witwasproces rond het Nederlandse lingeriebedrijf CPG Worldwide. Dat besloot de rechtbank in Zwolle dinsdag.
 
In deze zaak vervolgt het Nederlandse Openbaar Ministerie drie leden van de Nederlands-Curaçaose familie Grynsztein en een medeverdachte voor het witwassen van $320 mln via ruim een miljoen ongeoorloofde transacties.
 
In een regiezitting verzocht de verdediging onlangs om nog een dozijn extra getuigenverhoren. Naast Tromp gaat het onder anderen om de ex-premier van Curaçao Gerrit Schotte en Ennia-topman Ralph Palm. Zij zouden kunnen verklaren dat het ten laste gelegde witwassen — 'swipen' — door de autoriteiten van Curaçao wordt gedoogd. Swipen is het opnemen van cash dollars met een creditcard. Venezolanen doen dit op de Antillen om valutabeperkingen in eigen land te ontlopen.
 
Schotte en Palm zijn volgens de advocaat van de verdediging, Herman Loonstein, niet als getuige toegewezen. De toewijzing van Tromp is opmerkelijk. De president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten staat op non-actief na de verdenking van belastingfraude. Zijn strafproces dient eind volgende maand in Curaçao.
 
De rechtbank in Zwolle wijst het betoog van de verdediging van de hand dat de Nederlandse rechter onbevoegd is. Volgens de rechters is dit een Nederlandse zaak omdat het Amsterdamse bedrijf CPG een sleutelrol speelde, en er $150 mln aan verdachte transacties over een Nederlandse rekening van ING liep. Bovendien komen de pinterminals voor het swipen op Curaçao uit Nederland, aldus de rechtbank.
 
De rechtbank wijst ook het door de verdediging gevraagde psychologisch onderzoek toe naar de geestesgesteldheid van de 80-jarige verdachte Nachman Grynsztein.
 
Related articles:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.