Hoofdverdachte Country Garden op vrije voeten

KRALENDIJK – De hoofdverdachte in de dubbele moordzaak Country Garden, Rayan Frans, komt morgenochtend Nederlandse tijd op vrije voeten. Hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers meldt dat Frans dan meteen een ticket krijgt en mag afreizen naar Bonaire.
 
In de Country Garden zaak waarbij twee slachtoffers eind januari 2014 zijn vermoord, kregen afgelopen week twee mannen elk 24 jaar celstraf opgelegd. Vier andere verdachten kregen conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM) vrijspraak.
 
Rechter Irma Lips heeft tijdens een raadkamerzitting vanmorgen aangegeven dat de persoonlijke belangen van Rayan Frans zwaarder wegen dan de belangen om hem langer vast te houden. Hambeukers: “Hoewel hij verdachte blijft en er ernstige bedenkingen zijn tegen hem, wordt de uitvoering van zijn voorlopige hechtenis onder voorwaarden geschorst.” Hij mag geen strafbare feiten plegen en geen contact hebben met getuigen en nabestaanden van de slachtoffers.
 
Het OM zag de bui al hangen afgelopen vrijdag toen recher Irma Lips tijdens de uitspraak verklaarde dat slechts de twee mannen die 24 jaar hebben gekregen aanwezig waren tijdens de moorden. Ook zou er volgens Lips geen sprake zijn van moord met voorbedachten rade. Het OM heeft hiertegen hoger beroep aangetekend.
 
“We hadden niet verwacht dat een beslissing in de zaak tegen de andere verdachten een uitstraling heeft op de rechtszaak tegen de hoofdverdachte”, zegt Hambeukers. “Tijdens de raadkamer hebben we de kans gekregen om uit te leggen wat zijn rol was. We hebben bewijzen om hem te linken aan de moorden. Ook het gerecht vindt dat er nog steeds ernstige bezwaren zijn tegen de hoofdverdachte.”
 
Volgens Hambeukers kan het te maken hebben met de periode dat hij voorlopig vast zit. Rayan Frans is vorig jaar 8 maart aangehouden. De pro formazitting in de rechtszaak van Rayan Frans gaat door op 3 juni. In verband met de veiligheid is de politie geïnformeerd en houdt samen met het OM de voorwaarden van de vrijlating in de gaten.
 
Caribisch Netwerk
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.