Statenvoorzitter Asjes afgezet door Parlementsleden

WILLEMSTAD – Gisteracond hebben elf leden van het parlement tijdens een zelf bijeengeroepen Statenvergadering de Statenvoorzitter, Ivar Asjes, en vice-voorzitter Amerigo Thodé afgezet. Deze bijeenkomst werd buiten het parlement om gehouden. Het is nog onduidelijk of de vergadering een legale basis heeft.

Asjes zal het besluit zeer waarschijnlijk niet accepteren omdat de Statenmeerderheid op eigen houtje heeft gehandeld.

De Statenleden, die zich Grupo 12 noemen, baseren zich naar eigen zeggen op Reglement van Orde van Staten van Curaçao: Onvoorziene gevallen, Artikel 120. “In gevallen waarin het reglement of enige andere wettelijke regelingen niet voorziet, beslist de meerderheid van de leden.” Asjes noemt de vergadering illegaal en heeft alle leden opgeroepen om morgen bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar te zijn. Een vergadering om het parlementaire jaar te sluiten ging vandaag niet door, omdat er maar zes Statenleden kwamen opdagen.

Grupo 12 draaide gisteravond een normale Openbare Statenvergadering af. De vergadering werd geopend met het volkslied, PAR-fractieleider Dennis Jackson trad op als voorzitter en de Statenleden kregen een paar minuten spreektijd. Vervolgens tekende Anthony Godett (FOL) voor de functie van vice-voorzitter. Rozier is volgens Jackson ingelicht over de huidige situatie.  Iin de plaats van Asjes en Thodé is direct het onafhankelijk Statenlid Dean Rozier tot nieuwe parlementsvoorzitter benoemd en is Anthony Godett tot vicevoorzitter gekozen. De bijeenkomst vond niet plaats in het huidige Statengebouw, maar in het oude Statengebouw aan het Wilhelminaplein.
Twaalf Statenleden stuurden eind augustus een brief aan de gouverneur met het verzoek om ‘de democratie te herstellen en een interim-kabinet in te stellen.’  De geschorste Statenvergadering van 24 augustus, de vergadering waarin de Statenleden een motie van wantrouwen wilden indienen om de Statenvoorzitteraf te zetten, is een direct gevolg van de brief. Asjes vond het niet nodig om de vergadering voort te zetten aangezien er op 19 oktober nieuwe verkiezingen zijn, en schorste alle Openbare Statenvergaderingen tot de verkiezingen.
 
Related articles:
 
 
 
 
 
 
 

Raad van Advies op bezoek bij de Gouverneur

WILLEMSTAD – De Gouverneur, Hare Excellentie Lucille George-Wout, onderhoudt regelmatig contact met de Raad van Advies in haar hoedanigheid als voorzitter van de Raad.

Wet Openstelling huwelijk ingediend bij CuraƧaos Parlement

WILLEMSTAD – De Curacaose parlementariërs Giselle Mac William en Stephen Walroud hebben bij de Staten van Curacao een wetsvoorstel Aanpassing wettelijk huwelijk ingediend.

Alle vestigingen Hof van Justitie vrijdag 31 mei 2019 gesloten

Alle vestigingen van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie (op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire) zijn de dag na Hemelvaart, vrijdag 31 mei 2019, gesloten.