Arrestatie Curaçaoënaar in Nederland en moordzaak Wiels

WILLEMSTAD – De arrestatie van een 26-jarige Curaçaoënaar zaterdagavond in Zoetermeer zou direct verband houden met de moord op Helmin Wiels afgelopen 5 mei. De man, bekend onder de bijnaam ‘Pretu’, werd gearresteerd na een rechtshulpverzoek vanuit het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao.
 
OM-woordvoerder Norman Serphos laat weten dat de aanhouding van ‘Pretu’ volgt op een rechtshulpverzoek. ,,Wij hebben bij de rechter-commissaris een bevelvan bewaring aangevraagd. Naar aanleiding van dit bevel is een rechtshulpverzoek naar Nederland uitgegaan. Hier is hij opgespoord en aangehouden”, licht Serphos toe. De verdachte werd gisterenmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam. Hij wordt zo snel mogelijk overgebracht naar Curaçao, waarschijnlijk vandaag al. Het OM kan officieel alleen loslaten dat het te maken heeft met een ‘recent gepleegde moord’.
 
De OM-persvoorlichter zegt verder geen uitspraken over de zaak te kunnen doen, dus ook niet in verband met welke moord de man is gearresteerd. Maar al weken wordt ‘Pretu’ in de lokale media gelinkt met betrokkenheid bij de moord op Wiels. Volgens de Nederlandse zender Omroep West hebben ‘anonieme bronnen gemeld dat het gaat om de moord op politicus Helmin Wiels’. De aangehouden verdachte zou echter niet de schutter zijn geweest. Op Curaçao is volgens media al twee keer onderzoek gedaan in het huis van ‘Pretu’ in de Kaya Mochilla te Koraal Specht.
 
De lugubere vondst op 4 juni van een in stukken gehakt lichaam aan de Noordkust van Curaçao is mogelijk van een man die betrokken is bij de moord op Helmin Wiels. Dat meldt de Vigilante, een lokale krant op het eiland die doorgaans goede bronnen heeft bij de politie.
 
Maar het Openbaar Ministerie van Curaçao wil de conclusie van de lokale krant niet bevestigen: “wij doen geen enkele mededeling naar aanleiding van berichten uit de media”, zegt Reginald Huggins, woordvoerder van het onderzoeksteam.
 
De laatste keer dat dit onderzoeksteam een verklaring aflegde, was tijdens een gezamenlijke persconferentie van Politie, OM en het Nederlandse Recherche Samenwerkingsteam (RST). Dat was op vrijdag 10 mei, vijf dagen na de moord op Wiels. Tot nog toe heeft de politie geen enkele officiële mededeling gedaan over de voortgang van het onderzoek, waardoor er op Curaçao druk gespeculeerd wordt over de toedracht van de moord op de bekende politicus.
 
Er is de afgelopen maand veel gebeurd dat verband houdt met de zaak Wiels. Die conclusie trekt althans de Vigilante, en andere media volgen daarin voorzichtig. Een van de redenen is de betrokkenheid van de RST en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij een aantal huiszoekingen en arrestaties.
 
De in beslag genomen auto. Ooggetuigen hadden het op de dag van de moord over een goudkleurige Kia Picanto
Wiels wordt op zondag 5 mei op het strand bij Marie Pampoen doodgeschoten. De twee daders, een schutter en een chauffeur, vluchten weg in een goudkleurige Kia Picanto. De auto wordt op 16 mei gespot in het noorden van Willemstad, aangehouden en in beslag genomen. Het blijkt om een huurauto te gaan; de chauffeur heeft niets te maken met de moord.
Op dezelfde dag verdwijnt de op Curaçao geboren dertigjarige Raul Jacinto Martinez uit Koraal Specht. Zijn bijnaam is ‘Bolle’. Een week later, op 23 mei, plaatst de politie een oproep in de media. Dat is drie dagen nadat er een auto gevonden is in de zoutpannen bij Vaerssenbaai. Op de achterbank van die auto vindt de politie zoveel bloed dat het ontbrekende slachtoffer moet zijn overleden.
 
Vijf dagen lang speuren politie en RST in de omgeving van de zoutpannen naar sporen van een mogelijk lichaam, maar tevergeefs. Op 31 mei doet de politie, wederom met de RST een inval in het huis van Martinez. Twee weken later, op 11 juni, volgt er nogmaals een huiszoeking in Koraal Specht, maar dan in het huis van de overbuurjongen van Martinez, genaamd ‘Pretu’. Beiden zijn lid van dezelfde bende in Koraal Specht.
 
De politie is met speciale apparatuur op zoek naar bloedsporen van Martinez in de garage van ‘Pretu’. Er volgen geen arrestaties, sterker: Pretu wordt al enige tijd vermist. De politie doet ook geen mededelingen, maar de media linken beide huiszoekingen aan het lichaam dat op 4 juni aan de Noordkust werd gevonden, het vermoedelijke lichaam van Martinez. Hij zou de goudkleurige Kia Picanto gehuurd hebben en de chauffeur zijn van de vluchtauto, die gebruikt werd bij de moord op Helmin Wiels.
‘ ’
Op 16 mei gebeurt er nog iets, dat de aandacht trekt in de lokale media. Ook de Nederlandse media berichten daarover. Op een parkeerplaats langs de A6 ter hoogte van Zeewolde worden twee mannen aangehouden. Zij zouden een moordaanslag hebben beraamd op een Curaçaoënaar uit Rotterdam. Beiden mannen zijn een dag daarvoor, op 15 mei vanuit Curaçao via Duitsland naar Nederland gekomen. Maar op zaterdag 18 mei laat de rechter-commissaris in Nederland de twee weer vrij, omdat er onvoldoende bewijs is om ze langer vast te houden. Wellicht dat met de actie van justitie wel een mogelijke liquidatie voorkomen is.
 
Maandag 20 mei neemt een van de vrijgelaten mannen het vliegtuig terug naar Willemstad. De politie staat hem op de luchthaven Hato aan de slurf op te wachten; hij wordt direct aangehouden. De politie deelt mee dat de man wordt verdacht van een moordzaak uit 2012. Lokale media weten zijn bijnaam, ‘Monster’. Lid van dezelfde bende als Martinez en ‘Pretu’, de bende van Koraal Specht.
 
De kranten speculeren dat deze man de mogelijke dader is van de moord op Helmin Wiels; hij zou hetzelfde lot moeten ondergaan als Martinez, de chauffeur van de vluchtauto. Het geheel wordt nog curieuzer als blijkt dat interne bronnen in de Bon Futuro gevangenis melden dat ‘Monster’ niet in die gevangenis wordt bewaakt; daar zou de overheid zijn veiligheid niet kunnen garanderen.
 
En dat zou volgens dezelfde media te maken hebben met de zoektocht naar de opdrachtgever. De moord op Helmin Wiels mag volgens de media dan wel zijn opgelost, de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: wie gaf opdracht aan ‘Monster’ en Martinez? Wnt dat Wiels in opdracht is vermoord, lijkt voor iedereen een ‘vaststaand feit’. Maar ook dat wil de politie niet bevestigen.
 
Ondertussen wil het OM niet op de berichtgevingen reageren en blijft benadrukken dat in het belang van het onderzoek er geen verdere uitspraken worden gedaan. Het is dan ook niet duidelijk of de zaak rond ‘Pretu’ zo direct
gelinkt kan worden met Wiels als nu wordt gedaan. Sinds de moord is een Team Grootschalig Onderzoek, waarin onder meer het OM, politie, RST, kustwacht en andere instanties samenwerken, opgericht om de zaak Wiels op te lossen.
 

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.