Levenslang voor schutters Hato

WILLEMSTAD - Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft op donderdag 18 juni 2015 uitspraak gedaan in de Hato-zaak. De twee schutters zijn wegens dubbele moord en pogingen tot moord en doodslag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
 
De drie mededaders zijn veroordeeld tot twintig jaar, veertien jaar en twaalf jaar gevangenisstraf.
 
Het Gerecht acht bewezen dat de vijf mannen hebben samengewerkt om op 15 juli 2014 tegen betaling Erwin “Djais” Juliana op de luchthaven Hato te liquideren. Daarbij is gebruik gemaakt van automatische geweren, waardoor ook één ander om het leven is gekomen en verschillende 
anderen gewond zijn geraakt. Een bendeoorlog is uitgevochten bij de toeristische toegangspoort van Curaçao.
 
De schutters zijn bereid geweest om tegen betaling te doden, zij hebben daarbij meer slachtoffers voor lief genomen en hebben de achtervolgende politie met hun automatische geweren beschoten.
 
Het Openbaar Ministerie omschreef de schietpartij als 'zeer gewelddadig' en traumatisch voor alle mensen die op dat moment op de luchthaven aanwezig waren.
 
De schutters hebben geen verantwoording afgelegd en geen spijt of berouw getoond. 
 
Daarmee miskennen zij de belangen van de directe nabestaanden en de slachtoffers en geven zij geen hoop op positieve verandering. De maatschappij moet dan ook blijvend beschermd worden tegen deze levensgevaarlijke verdachten en het Gerecht veroordeelt de schutters allebei tot een levenslange gevangenisstraf.
 
Een van de mededaders wordt veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel. De andere twee mededaders krijgen strafvermindering omdat zij een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het oplossen van deze zaak.
 
Tegen een 28-jarige agent is deze maand zes jaar celstraf geëist. Hij zou, in ruil voor 35.000 gulden (ongeveer 17.000 euro) aan de daders de bewuste vluchtgegevens hebben doorgegeven. De agent is eerder deze week in afwachting van de uitspraak, later deze maand, voor eigen veiligheid naar Nederland gebracht.
 
 
De officier van justitie en de verdachten hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.
 
 
In deze zaak werd het Openbaar Ministerie vertegenwoordigd door officieren van justitie Gert Rip en Clarelli Hato-Willems.
Verdachte Renaldo Martina werd bijgestaan door zijn raadsman Johannes, Givency Maria door advocate Alicia Blonk.
Verdachte Judrin M. werd in deze zaak vertegenwoordigd door advocate Marije Vaders.
Adrian M.
Raily B.
 
 
Strafvonnis Renaldo M.
 
Strafvonnis Givency M.
 
Strafvonnis Raily B.
 
Strafvonnis Judrin M.
 
Strafvonnis Adrian M.
 
 
 
Related articles:
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.