Moord op Wiels was huurmoord

WILLEMSTAD - De moord op politicus Helmin Wiels op 5 mei was een huurmoord. Dat heeft Politiewoordvoerder Reginald Huggines woensdagmiddag op Curaçao bekend gemaakt.
 
De man die in Zoetermeer is aangehouden omdat hij mogelijk betrokken is bij een moord op Curaçao, komt onder politiebegeleiding op het eiland aan. Hij werd geblinddoekt en met handboeien uit het vliegtuig gehaald.
 
De politie zegt een beeld van de twee vermoedelijke daders te hebben. De ene, de 30-jarige Curaçaose Raul J. M., is onlangs vermoord aangetroffen. De andere verdachte is nog niet gearresteerd. Er wordt nog onderzocht wie betaald heeft en wie opdracht heeft gegeven voor de moord, maar de politie zegt ook op dit terrein vorderingen te hebben geboekt. 
 
'Het onderzoeksteam heeft een redelijk duidelijk beeld wie de verdachten van de feitelijke moord zijn en wat er op 5 mei heeft plaatsgevonden. Vermoedelijk betreft het een huurmoord waarbij de daders door één of meer derden zijn betaald om de moord te plegen. Het onderzoek richt zich uiteraard ook op degenen die de opdracht tot de moord hebben gegeven en die de feitelijke daders hebben betaald. Ook op dit terrein maakt het onderzoeksteam vorderingen en zijn er indicaties aanwezig in welke richting deze personen moeten worden gezocht.'
 
M. was de huurder van de auto waarin de daders wegvluchtten na de moord.  M. werd sinds de moord op Wiels vermist. Zijn auto werd op 18 mei onbeheerd aangetroffen bij de zoutpannen in de wijk Sami Liber. In de auto bevond zich een grote hoeveelheid bloed. 
 
Het lijk dat vorige week zonder hoofd, armen en benen gevonden werd op een afgelegen kiezelstrand aan de noordkant van het eiland, was waarschijnlijk het stoffelijk overschot van M., zo meldt de politie. 
 
M. was al voor zijn verdwijning aangemerkt als één van de verdachten, zo meldt de politie.' De identiteit van de persoon die ervan wordt verdacht dat hij op 5 mei 2013 samen met M. in de auto zat op het moment van het plegen van de moord, is bij het onderzoeksteam bekend. Nadere mededelingen over deze persoon worden in het belang van het onderzoek niet gedaan', zegt de politie.
 
De politie gaf voor het eerst sinds lange tijd officieel commentaar op de zaak. 'Politie en Justitie hebben tot nu toe besloten om de informatieverstrekking aan de pers beperkt te houden. Dit is een bewuste keuze geweest, omdat het verstrekken van meer informatie het onderzoek zou kunnen schaden. Overigens is de suggestie die in sommige lokale media wordt gewekt, dat er aan de pers in Nederland meer informatie is gegeven dan aan de plaatselijke pers, pertinent onjuist.'
 
De 26-jarige man die zaterdagavond in Zoetermeer werd aangehouden wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op M.. Dit is volgens de politie mogelijk gebeurd om de moord op Wiels te verhullen. L.L.F. wordt niet verdacht van de moord op Wiels. De man is maandag onder politiebegeleiding naar Curaçao gebracht. 'Tegen F. is wegens de verdenking van moord cq doodslag op M. een bevel tot voorlopige hechtenis uitgevaardigd', meldt de politie.
 
Helmin Wiels, partijleider van Pueblo Soberano (Onafhankelijk Volk), werd op zondag 5 mei doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. De twee daders vluchtten weg in een goudkleurige Kia Picanto.
 
(Volkskrant)
 

Minister Dekker kondigt nieuw wetsvoorstel mediation aan

DEN HAAG - Minister Dekker (Rechtsbescherming) kondigt aan met een nieuw wetsvoorstel te komen om de mediationmarkt te reguleren. Hij wil onder meer een register voor beëdigde mediators invoeren.

Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaanden

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefening op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduikster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaanden zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtshof.

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.