Vier getuigen worden gehoord in Grynsztein witwaszaak Troya

WILLEMSTAD – De rechter heeft beslist om in verband met de zaak Troya – waarbij volgens het Openbaar Ministerie sprake was van grootschalig ‘gewoontewitwassen’ met het bedrijf Monterrey van de familie Grynsztein als spil – van het door de verdediging verzochte achttal getuigen er vier te horen.
 
Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag.
Het betreft twee medewerkers van MCB Bank, namelijk Michael Prince en Medgar Isebia. Laatstgenoemde is Business Development Manager BankCard Services, terwijl Prince General Manager BankCard Services is. Verder zal als getuige worden gehoord ondernemer Joel da Silva Gois van Goisco en voorts accountant Gianni Schobb.
 
De bedoeling is om de vier getuigen vrijdag op de zitting – dus niet bij de rechter-commissaris – te horen. Op vrijdag wordt ook besloten hoe de zaak verder wordt afgehandeld, zoals op welke zittingsdagen in augustus. Maandag en gisteren kwamen in de Troya-zaak zes verdachten voor in de misdrijf-zitting. Het betreft één rechtspersoon, Crown Import & Export nv, en vijf natuurlijke personen: Jose Luis de Andrade (Venezuela), Luis Gonzales- Zwanenburg (Venezuela), Rosaura del Carmen Asuaje (Venezuela), Ravi Mohan Balaraman (India) en Jeanete Rosas Vasquez-Ortega (Chili). Allen waren aanwezig en ieder met een eigen advocaat.
 
Het gaat over vele tientallen, zelfs een paar honderd, miljoenen die door middel van swipen zijn witgewassen. Venezolaanse bezoekers die felbegeerde dollars wilden bemachtigen. Dit begon ergens in 2004 en duurde voort tot 2015, toen het OM het onderzoek begon. ‘Gewoontewitwassen’, valsheid in geschrifte, het gebruikmaken van valse documenten en het exploiteren van een geldwisselkantoor zonder de vereiste vergunningen zijn de feiten die het OM ten laste legt.
 
In Nederland speelde aanverwante zaak Cymbal, waarbij de Curaçaose zakenfamilie Grynsztein als verdachte geldt. Met het swipen van dollars voor Venezolanen die zagen dat hun bolívars met de dag minder waarden werden, zijn volgens rechter Stephan van Lieshout behoorlijke winsten gemaakt.
 
Warenhuisbedrijf Monterrey Trading Co. nv in de Columbusstraat op Curaçao vormde het centrum van een web met agenten en subagenten, die moesten zorgen dat er op volle toeren werd geswipet. Volgens de rechter speelde Isaac Grynsztein, de oudste zoon van de familie, een hoofdrol. Maar er waren ook Chinese en Indiase zakenlieden die ruimschoots een graantje meepikten.
 
Volgens de Amigoe van 25 juni 2019 zijn in afgelopen periode ook zakenmannen Joel Gois en Rudolf ‘Rudy’ Pizziolo gehoord, omdat hun bedrijven ook zouden zijn gebruikt voor het dollartoerisme. Verder werd loterijbaas Robbie dos Santos in dit onderzoek genoemd. Dos Santos en zijn bedrijven Jamaroma, The Money Game en Administratiekantoor Dollar werden in 2016 in het onderzoek Bientu veroordeeld voor het witwassen van geld, belastingontduiking, valsheid in geschrifte en deelneming aan een criminele organisatie en verboden vuurwapenbezit. Hij moest ruim 72 miljoen gulden terugbetalen aan de staat. De betrokken financiële dienstverleners ING bank en KPMG zijn ook medeschuldig bevonden en hebben in deze zaken reeds geschikt.
 
Related articles:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.