In Zoetermeer gepakte verdachte zou moordwapen Helmin Wiels hebben geleverd

ZOETERMEER - De overleden moordverdachte Luigi Lorenzo F., die vorig jaar in Zoetermeer werd aangehouden, zou het vuurwapen hebben geleverd waarmee de Curaçaose politicus Helmin Wiels is doodgeschoten. Dat meldt Omroep West.
 
Volgens het Openbaar Ministerie hebben meerdere mensen dat tegenover politie en justitie verklaard. Luigi Lorenzo F., beter bekend als 'Pretu', zou het wapen met een andere verdachte hebben geregeld. 'Maar er zijn ook anderen die zeggen dat het anders is geweest', zegt officier van justitie Guillano Schoop.
 
De 27-jarige Pretu werd op 15 juni vorig jaar door de politie uit een parkeergarage in Zoetermeer geplukt, omdat hij zijn overbuurman op Curaçao zou hebben vermoord. Die overbuurman werd op zijn beurt weer in verband gebracht met de liquidatie van Wiels.
 
Voor de moord op de politicus zitten nog vier mannen vast. Eén van hen, de 41-jarige Burney F., wordt genoemd als de andere verdachte die samen met Luigi Lorenzo F. het wapen zou hebben geregeld. De twee zouden elkaar al kennen van een andere moord die een jaar eerder werd beraamd.
 
De in Zoetermeer gearresteerde Pretu is nooit meer voor de rechter verschenen. Hij wist in september vorig jaar zelfmoord te plegen in zijn cel op Curaçao. F. was kort daarvoor nog overgeplaatst van een zwaar beveiligde marinebasis naar een lokaal politiebureau op het eiland.
 
De vermeende moordenaar van Helmin Wiels, Elvis K., zit in Nederland in de gevangenis. Hij zou bekennende verklaringen hebben afgelegd en daarom is hij voor zijn eigen veiligheid overgeplaatst. Volgens het Openbaar Ministerie zat hij op Curaçao in dezelfde gevangenis als een kroongetuige.
 
Helmin Wiels, partijleider van Pueblo Soberano (Onafhankelijk Volk), werd op zondag 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen op het eiland. Hij pleitte voor onafhankelijkheid van Curaçao en wilde de corruptie aanpakken. Wiels werd al een tijdje bedreigd en daarom ook beveiligd.
 
Officier van justitie Schoop: 'Het onderzoek in deze zaak loopt nog. Uiteindelijk moet op de zitting blijken wat zich precies heeft voorgedaan.' De inhoudelijke behandeling stond oorspronkelijk eind mei op de agenda, maar op verzoek van het Openbaar Ministerie is dat uitgesteld tot augustus van dit jaar.
 
 
Related articles:
- Verdachte in Wiels moordzaak op vrije voeten gesteld
Navarro laat parlement beslissen over aftreden
- Vaders vraagt vrijlating van verdachte in moordzaak Wiels
- No Limit Soldiers-leden opgepakt in Nederland
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.