Grynszteins sluiten megadeal met OM Nederland in witwaszaak

ZWOLLE/WILLEMSTAD - De Curacaose witwasfamilie Grynsztein heeft een megadeal gesloten met het Nederlandse OM. Ze bekennen en werken mee met afwikkeling van de zaak, in ruil voor strafvermindering.

 
De familie Grynsztein wordt ervan verdacht Curacao via hun lingeriewinkel Monterrey en later ook andere zaken honderden miljoenen dollars te hebben witgewassen door middel van swiping van Venezolaanse dollars.
 
Het OM in Nederland onderstreept volgens De Telegraaf dat de afspraken met de verdachte familie Grynsztein allemaal eerst nog ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd. Tom Lucas, advocaat van één van de verdachte broers, Isaac Grynsztein, wijst in het artikel op de voordelen van de deal met het OM. ,,Met dergelijke afspraken wordt voorzien in een maatschappelijke behoefte om dit soort zaken niet eindeloos te laten duren”, aldus Lucas. ,,Zo zien de advocaten bijvoorbeeld af van het horen van tientallen getuigen en zullen de verdachten openlijk verklaren wat ze op Curaçao allemaal hebben uitgespookt.”
 
Het Antilliaans Dagblad is in het bezit van de ‘Verklaring I.A. Grynsztein – 18 april 2019’ dat onderdeel lijkt van de deal. In 26 pagina’s doet Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein uitgebreid verslag van de periode op Curaçao vóór het swipen, de situatie met betrekking tot Venezuela en de bolívar (het ‘swipe’-fenomeen), contant geld en waar het vandaan kwam, de (rol van de) banken, de boekhouding, de agenten en de medewerkers. Kortom: een verklaring over hetgeen in de strafzaken Cymbal (in Nederland) en Troya (Curaçao) aan bod komt.
 
De genoemde verklaring van Grynsztein van april geeft een uitvoerige beschrijving van hoe de familieleden met hun Monterrey Trading Co en later ook allerlei andere zaken te werk gingen: ,,Toen wij begonnen met swipen, dachten wij dat het misschien vijf maanden zou duren, zeker geen acht jaar”, stelt Isaac Grynsztein, die verder bij herhaling stelt: ‘Wij waren niet de enigen die dit deden’ en ‘Iedereen op Curaçao wist wat er gebeurde’.
 
MCB wordt genoemd als bank die de transacties faciliteerde.
ING in Nederland betaalde voor diezelfde rol vorig jaar al een megaschikkingsbedrag van 775 miljoen euro.
 
De zaak kwam afgelopen week in Nederland voor bij de rechtbank in Zwolle.
 
,,Het dollartoerisme vanuit Venezuela neemt op Curaçao zo’n enorme vlucht, dat alleen al bij deze familie binnen enkele jaren 322 miljoen dollar (270 miljoen euro) wordt gepind”, schrijft de Telegraaf. ,,De creditcards worden door Venezolaanse tussenpersonen met dozen tegelijk ingevlogen. De kleding- en lingeriewinkels van G. worden bijzaak en zij richten op papier zelfs een uitsluitend voor het pinnen bedoeld farmaceutisch bedrijf op in Amsterdam. Via een rekening bij ING Bank en met uit Nederland afkomstige pinautomaten lijkt het alsof de Venezolanen medicijnen aan de Cruquiuskade in Amsterdam hebben gekocht, in plaats van dollars gepind in Willemstad, Curaçao.”
 
Dit komt niet terug in de verklaring van Isaac Grynsztein van april jongstleden. Hij noemt daarin wel de in 2008 opgerichte Caribbean Pharmaceutical Group. ,,Met de pharma code deden onze pinterminals het goed. Bij de code van kleding werd de transactie soms geweigerd.”
 
In 2012 werd de naam Caribbean Pharmaceutical Group veranderd in CPG Worldwide. De code was minder belangrijk geworden; het hebben van een Europese automaat was belangrijker in verband met het door de Venezolaanse regering opgelegde zogeheten Cupo-limiet per bestemming. Vandaar werd naar ING Bank (over)gestapt.
 
De Amerikaanse bank Wells Fargo waarschuwt ING Bank voor de verdacht grote hoeveelheid dollartransacties, vervolgt het Telegraaf-artikel, waarna ING het contract met de familie begin 2015 beëindigt. Een half jaar later worden de betrokkenen van de familie Grynsztein gearresteerd op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte.
 
ING trof afgelopen jaar een schikking van 775 miljoen euro, onder meer voor de slechte controle van de pinactiviteiten van de Grynszteins. Blijft opmerkelijk volgens de advocaten van de verdachten die vorige week op Curaçao in de Troya-zaak voor de rechter moesten verschijnen dat het OM vorige week helemaal niet repte van een deal.
 
Begin dit jaar noemde de Nederlandse Justitieminister Ferdinand Grapperhaus (CDA) het plan van het OM in Nederland om te onderhandelen met verdachten en zo het strafproces te versnellen ‘heel interessant’. Het moet voorkomen dat ingewikkelde processen zich jarenlang voortslepen waardoor overbezette rechtbanken en opsporingsinstanties niet meer toekomen aan andere zaken.
 
De Telegraaf: ,,Of zoals de bij het proces in Zwolle aanwezige FIOD-rechercheur (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst, red.) dinsdag verwoordde: ‘Anders ben ik over vijf jaar nóg met deze zaak bezig’.”
 
De Troya-zaak op Curaçao staat in principe gepland voor begin augustus.
 

Burgemeester Aboutaleb op werkbezoek naar CuraƧao en Colombia

ROTTERADM/WILLEMSTAD - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaat van 21 tot en met 30 september op werkbezoek naar Curaçao en Colombia.

Zero Tolerance will be vigilant during passing of Hurricane Jerry

PHILIPSBURG - As the island prepares for the approaching Hurricane Jerry, the Sint Maarten Police Force and the Public Prosecution Service would like to highlight the focus points of the Zero Tolerance Policy.

Nabestaanden marineduiker willen zwaardere aanklacht voor duikongeval Curacao

WILLEMSTAD/NEDERLAND - Nabestaanden van de 23-jarige marineduiker die in 2015 omkwam bij een duikongeluk op Curaçao, willen dat vier betrokken militairen worden vervolgd wegens dood door schuld.