Zes verdachten in witwaszaak Troja familie Grynsztein veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen

WILLEMSTAD – Vrijdag 27 september heeft het gerecht in eerste aanleg uitspraak gedaan in de zaak Troja. De familie Grynsztein wordt er in deze zaak van verdacht Curacao via hun lingeriewinkel Monterrey en later ook andere zaken honderden miljoenen dollars te hebben witgewassen door middel van swiping van Venezolaanse dollars.
 
Het gerecht acht bewezen dat zes verdachten zich gedurende een periode van vierenhalf jaar hebben schuldig gemaakt aan het swipen van Venezolaanse credit cards in ruil voor Amerikaanse dollars.
 
De verdachten hebben daarbij gebruik gemaakt van valse facturen en valse pinbonnen. Hiermee werd gedaan alsof er kleding was verkocht, terwijl er in werkelijkheid was geswipet. Ook hebben zij de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren overtreden. De verdachten hebben het geld dat zij hiermee verdienden witgewassen door het uit te geven. Hun verdiensten varieerden van ongeveer vijftigduizend tot vijf miljoen dollar.
 
Het gerecht heeft de verdachten voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd, variërend van 3 tot 24 maanden, afhankelijk van het witgewassen bedrag. Ook zijn verschillende geldbedragen en een woning verbeurd verklaard.
 
De straffen zijn voorwaardelijk, omdat het swipen in Curaçao een algemeen aanvaard verschijnsel was, dat in alle openheid gebeurde, terwijl de autoriteiten passief bleven. Daardoor kon – zij het ten onrechte – de indruk ontstaan dat het met de strafbaarheid van het swipen wel meeviel en kon het, ook vanwege de voordelen die het voor het eiland opleverde, ongeremd
groeien. 
 
 
Aan de verdachten worden bedragen ontnomen variërend van honderdduizend tot vierenhalf miljoen gulden. Dit waren de opbrengsten van het swipen, na aftrek van de kosten. Bij niet betaling wordt dit vervangen door hechtenis van drie maanden tot drie jaar, afhankelijk van het bedrag.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.