Zes verdachten in witwaszaak Troja familie Grynsztein veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen

WILLEMSTAD – Vrijdag 27 september heeft het gerecht in eerste aanleg uitspraak gedaan in de zaak Troja. De familie Grynsztein wordt er in deze zaak van verdacht Curacao via hun lingeriewinkel Monterrey en later ook andere zaken honderden miljoenen dollars te hebben witgewassen door middel van swiping van Venezolaanse dollars.
 
Het gerecht acht bewezen dat zes verdachten zich gedurende een periode van vierenhalf jaar hebben schuldig gemaakt aan het swipen van Venezolaanse credit cards in ruil voor Amerikaanse dollars.
 
De verdachten hebben daarbij gebruik gemaakt van valse facturen en valse pinbonnen. Hiermee werd gedaan alsof er kleding was verkocht, terwijl er in werkelijkheid was geswipet. Ook hebben zij de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren overtreden. De verdachten hebben het geld dat zij hiermee verdienden witgewassen door het uit te geven. Hun verdiensten varieerden van ongeveer vijftigduizend tot vijf miljoen dollar.
 
Het gerecht heeft de verdachten voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd, variërend van 3 tot 24 maanden, afhankelijk van het witgewassen bedrag. Ook zijn verschillende geldbedragen en een woning verbeurd verklaard.
 
De straffen zijn voorwaardelijk, omdat het swipen in Curaçao een algemeen aanvaard verschijnsel was, dat in alle openheid gebeurde, terwijl de autoriteiten passief bleven. Daardoor kon – zij het ten onrechte – de indruk ontstaan dat het met de strafbaarheid van het swipen wel meeviel en kon het, ook vanwege de voordelen die het voor het eiland opleverde, ongeremd
groeien. 
 
 
Aan de verdachten worden bedragen ontnomen variërend van honderdduizend tot vierenhalf miljoen gulden. Dit waren de opbrengsten van het swipen, na aftrek van de kosten. Bij niet betaling wordt dit vervangen door hechtenis van drie maanden tot drie jaar, afhankelijk van het bedrag.

Vestiging Curaçao Hof van Justitie gesloten op vrijdag 3 juli 2020

WILLEMSTAD– De vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is op vrijdag 3 juli 2020, de dag na Dia di Bandera, gesloten. Het personeel heeft een arbeidstijdverkorting dag (ATV).

Universiteit van Curaçao start nieuwe opleiding International Hospitality & Tourism Management

WILLEMSTAD - De Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van de Universiteit van uraçao Dr. Moises da Costa Gomez start in augustus 2020 met een nieuwe opleiding: Bachelor in International Hospitality & Tourism Management.

Unanimous support for law to restore Statia democracy

THE HAGUE/STATIA--The Second Chamber of the Dutch Parliament on Tuesday unanimously approved the law proposal to phase out Dutch supervision and gradually restore democracy in St. Eustatius.